Annons

Krafttag för ökad trygghet i Skogshyddan

Jönköping Hyresgästerna i Skogshyddan har upplevt området som otryggt och stökigt. Nu har Hyresgästföreningen och Eksjöbostäder gjort gemensam sak för att öka säkerheten i det mångkulturella området i södra Eksjö. Allting började med en boskola.
Skogshyddan i Eksjö.

Hyresgästföreningen i Eksjö har bedrivit boskolor i regionen i tre år.

– I boskolan får hyresgästerna lära sig om sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäster, berättar Anne Hägg, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Eksjö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det kan handla om att lära sig sophantera, hur man sköter tvättstugan och vad ett hyreskontrakt innebär.

När turen kom till Skogshyddan, ett bostadsområde med cirka 200 lägenheter, framkom det att många hyresgäster kände sig otrygga i området. Det förekom ofta bråk utanför matvarubutiken och i källaren sov hemlösa. Det har resulterat i att Hyresgästföreningen och Eksjöbostäder under senhösten påbörjat ett samarbete för att öka säkerheten. I samarbetet ingår Tjejjouren, Tillsammans Eksjö och en butik i området.

Annons

–Vi knackade dörr för att fånga upp hyresgästernas upplevelser. Det skapade engagemang hos hyresgästerna att bilda en lokal hyresgästförening som nu ingår i projektet, säger Anne Hägg.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Det nystartade projektet har redan lett till förändringar. Utomhusbelysningen har förbättrats i området. Portdörrarna låstes tidigare efter ett visst klockslag på kvällen. Nu låses de av sig självt dygnet runt. Källarna har städats upp. Näst steg är att källarförrådens nätväggar ska ersättas med plåt, för att öka brandsäkerheten och minska risken för inbrott. Man har även förstärkt den polisiära närvaron i området.

Det är första gången som Eksjöbostäder samarbetar kring säkerhet och trygghet med Hyresgästföreningen. Men inte sista.

– Boskolan har varit ovärderlig. Både som utbildning av hyresgäster, men också som ett sätt att skapa engagemang och fånga in synpunkter på hur vi kan förbättra området, säger Johan Franzén, kundservicechef på Eksjöbostäder.

Annons
Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Han uppger att det kommunala bostadsbolaget nu kommer fortsätta med boskolor och trygghetsarbete i samarbete med Hyresgästföreningen.

– Det här är en väldigt bra arbetsmetod som vi kommer arbeta med i andra delar av vårt bestånd.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.