HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krafttag för ökad trygghet i Skogshyddan

Jönköping Hyresgästerna i Skogshyddan har upplevt området som otryggt och stökigt. Nu har Hyresgästföreningen och Eksjöbostäder gjort gemensam sak för att öka säkerheten i det mångkulturella området i södra Eksjö. Allting började med en boskola.
Skogshyddan i Eksjö.

Hyresgästföreningen i Eksjö har bedrivit boskolor i regionen i tre år.

– I boskolan får hyresgästerna lära sig om sina rättigheter och skyldigheter som hyresgäster, berättar Anne Hägg, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen i Eksjö.

Läs ocksåKritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsareKenneth Gustavsson, Hyresgästföreningen, och skiss på visselblåsare.

Det kan handla om att lära sig sophantera, hur man sköter tvättstugan och vad ett hyreskontrakt innebär.

När turen kom till Skogshyddan, ett bostadsområde med cirka 200 lägenheter, framkom det att många hyresgäster kände sig otrygga i området. Det förekom ofta bråk utanför matvarubutiken och i källaren sov hemlösa. Det har resulterat i att Hyresgästföreningen och Eksjöbostäder under senhösten påbörjat ett samarbete för att öka säkerheten. I samarbetet ingår Tjejjouren, Tillsammans Eksjö och en butik i området.

Annons

–Vi knackade dörr för att fånga upp hyresgästernas upplevelser. Det skapade engagemang hos hyresgästerna att bilda en lokal hyresgästförening som nu ingår i projektet, säger Anne Hägg.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Det nystartade projektet har redan lett till förändringar. Utomhusbelysningen har förbättrats i området. Portdörrarna låstes tidigare efter ett visst klockslag på kvällen. Nu låses de av sig självt dygnet runt. Källarna har städats upp. Näst steg är att källarförrådens nätväggar ska ersättas med plåt, för att öka brandsäkerheten och minska risken för inbrott. Man har även förstärkt den polisiära närvaron i området.

Det är första gången som Eksjöbostäder samarbetar kring säkerhet och trygghet med Hyresgästföreningen. Men inte sista.

– Boskolan har varit ovärderlig. Både som utbildning av hyresgäster, men också som ett sätt att skapa engagemang och fånga in synpunkter på hur vi kan förbättra området, säger Johan Franzén, kundservicechef på Eksjöbostäder.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Han uppger att det kommunala bostadsbolaget nu kommer fortsätta med boskolor och trygghetsarbete i samarbete med Hyresgästföreningen.

– Det här är en väldigt bra arbetsmetod som vi kommer arbeta med i andra delar av vårt bestånd.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.