Annons

Krav på folkomröstning i Västerås

Nyheter En tredjedel av allmännyttiga bostadsföretaget Mimers hyresrätter i Västerås är till salu till hyresgästerna. Hyresgästföreningen kräver nu en folkomröstning om utförsäljningen.​
Den borgerliga majoriteten i Västerås har beslutat att sälja ut 4 300 hyresrätter i kommunala bostadsföretaget Mimer till hyresgästerna. Hittills är 380 av Mimers hyresrätter klara för ombildning. Men skulle samtliga 4 300 hyresrätter ombildas till bostadsrätter försvinner en tredjedel av Mimers bostadsbestånd.
– Beslutet är märkligt. Det är skadligt för Västerås att Mimer försvagas så kraftigt. Att rasera Mimer är korkat, menar Hasse Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle.
Hyresgästföreningen kräver nu en lokal folkomröstning om allmännyttans framtid i Västerås.
– Det blir inget större problem att få ihop de drygt 5 000 namnunderskrifter som krävs, tror Hasse Ohlsson.
En kommunal, rådgivande folkomröstning kan hållas först efter beslut av kommunfullmäktige.
 
Kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell (m) i Västerås vill avvakta med att ge besked om det kan bli aktuellt med en folkomröstning eller ej om Mimer i Västerås tills hon fått underlaget från Hyresgästföreningen.
– Folk tycker olika, vi har fått många positiva kommentarer till ombildningarna, säger Elisabeth Unell och tillägger att det behövs andra upplåtelseformer än hyresrätt i miljonprogramsområden.
– Det är där som vi ur integrationssynpunkt hoppas på ombildningar till bostadsrätt.
– Vi kommer inte att rea ut några hyresrätter, utan det kommer att vara marknadspris som gäller för de hyresgäster som vill friköpa sina lägenheter, säger Elisabeth Unell.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.