Annons

Krav på hyreshöjning i Storuman

Storuman ​Umluspens fastighetsbolag vill höja hyrorna med 5,36 procent. Ökade driftskostnader anges som skäl men Hyresgästföreningen pekar på andra orsaker.
Det kommunala bostadsbolaget Fastighet AB Umluspen har 336 lägenheter fördelade på bland annat Storuman, Stensele och Tärnaby. Nu kräver bolaget en ordentlig hyreshöjning 5,36 procent vilket är långt över riksgenomsnittet för i år.
 
– Vi kan inte pruta. Vi behöver de här pengarna, säger vd Anders Johansson.
 
Ökade kostnader för el, vatten och uppvärmning anges som huvudorsak till höjningen. Anders Johanssn säger att detta utgör 80 procent av bolagets kostnader.
 
– Man måste tänka på att det är inte billigare att bedriva fastighetsskötsel i Storuman än i Umeå. Ändå har vi betydligt lägre genomsnittshyror.
 
Hans-Urban Strand, förhandlare på Hyresgästföreningen, menar att det är intäktsförlusten på grund av det stora antalet tomma lägenheter som delvis orsakar det höga hyreskravet.
 
– Det är inte riktigt att hyresgästerna ska behöva betala för det som är outhyrt. I slutänden är det här en ägarfråga för kommunen. Man måste börja fråga sig om man ska kallställa eller riva hus, menar Strand.
 
Anders Johansson håller inte med.
 
– Vi har faktiskt sänkt antalet vakanta lägenheter sedan början av 2000-talet. För 2008 ligger vi på en förlust på 7,2 miljoner på det outhyrda. Det kanske är högt jämfört med andra orter, men vi ligger bättre till än våra grannkommuner, säger Johansson.
 
Johansson uppger att bolaget till och med tagit hus i anspråk som tidigare varit kallställda, renoverat upp dem och fått till attraktiva områden i bland annat Stensele.
 
– Avyttra fastigheter är ingenting vi planerar.
Den föreslagna hyreshöjningen ska nu förhandlas mellan parterna. Förhandlingarna startar på måndag och Hyresgästföreningen har kallat till ett medlemsmöte på söndagskvällen.
 
Fakta:
Så här skulle din nya hyra se ut om Umluspens krav går igenom:
Om hyran är 2000 kronor skulle höjningen bli 107 kr/månad.
Om hyran är 3000 kronor skulle höjningen bli 160 kr/månad.
Om hyran är 4000 kronor skulle höjningen bli 214 kr/månad.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.