HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Krav på hyreshöjningar i Norsjö

Norsjö Kommunägda Norsjölägenheter vill höja hyran med 4,2 procent, det högsta kravet hittills i Västerbotten. De privata värdarna i Norsjö vill höja med 3,5 procent.

Det stundar hyresförhandlingar i Norsjö, både det kommunala bostadsbolaget Norsjölägenheter och de privata fastighetsägarna yrkar på hyreshöjningar.

Norsjölägenheter tar i rejält och vill höja med 4,2 procent. Det högsta kravet hittills i årets hyresförhandlingar i Västerbotten.

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

– Det är ju en förhandlingsfråga. Vi hade ett högt bud även förra året, säger Sune Eriksson, vd för Norsjölägenheter.

2012 krävde bolaget att få höja hyrorna med 6,4 procent, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen stannade höjningen på 2,4.

Annons

– Våra kostnader ökar precis som alla andras trots lågkonjunkturen. Det är löner, varor, material, tv, ström, allt går upp, tyvärr är det så, säger Sune Eriksson.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Den kommunala vattentaxan har höjts med fem procent, vatten, avlopp och renhållning med tre procent. Enligt Sune Eriksson ser det dock bra ut på hyresfronten. Bolaget har inget problem med tomma lägenheter.

– Det känns lite magstarkt att länets högsta krav kommer från en inlandskommun, men vi ska kavla upp ärmarna och genomföra förhandlingarna på ett bra sätt, säger Roland Lätth, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Även de privata hyresvärdarna i Norsjö som är anslutna till Fastighetsägarna MittNord vill höja hyrorna. Här ingår bland annat Norsjöbo. De privata har yrkat på att få höja hyrorna med 3,5 procent.

Annons
Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

Så här ser kraven från de kommunala bostadsbolagen ut så här långt i årets hyresförhandlingar i Västerbotten:

Bostadsföretag Hyreshöjning 2013 Hyreskrav 2013
AB Bostaden 1,80% 2,80%
Lyckselebostäder 1,54% + 1,25% 3,90%
Malåbostaden 3,10%
Norsjölägenheter 4,20%
Skebo 2,95%
Vännäsbostäder 1,30% 1,75%

Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.