HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krävde 10 miljoner – får betala 400 000 kronor i stället

Nyheter När den tidigare skandalvärden avled och ombildningen till bostadsrätter misslyckades rasade allt. I stället för att ta över en Östermalmsvåning på 190 kvadrat får fastighetsexploatören betala rättegångskostnader på närmare 400 000 kronor.

Den i personlig konkurs satte fastighetsexploatören och skandalvärden, tillika kändisläkaren, hade affärer ihop. Stora affärer.

Fastighetsexploatören var patient hos kändisläkaren och de var bekanta sedan 20 år. Vid sidan av läkarmottagen var den sistnämnde hyresvärd. En skandalomsusad sådan. En av hans fastigheter har varit tvångsförvaltad i många år och han har blivit nominerad till Värsta värden av Hyresgästföreningens jurister.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

En annan av hans fastigheter, ett vackert sekelskifteshus på fashionabla Östermalm i Stockholms innerstad, fanns det en ”ekonomisk problematik” kring.

Fastighetsexploatören föreslog en lösning: Huset skulle ombildas till bostadsrätter och han erbjöd att hjälpa till i denna process. Som ersättning för utfört arbete skulle fastighetsexploatören, enligt egen utsago, få en våning i på 190 kvadratmeter i det aktuella huset. Han hade ingått ett muntligt avtal med värden om att först få hyra våningen, som sedan skulle bli bostadsrätt.

Men ombildningen blev aldrig av. När den skandalomsusade värden avled reviderades relationerna kring det vackra östermalmshuset. ”Allt förändrades”, som fastighetsexploatören beskriver det.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.
Attraktiv adress. Om en våning på närmare 200 kvadrat i det här huset handlar den infekterade striden om.

Enligt fastighetsexploatören så byttes låsen ut och han vägrades tillträde till sin lägenhet. Där har han förvarat omfattade material kring rättsprocesser han medverkar eller har medverkat i. Materialet har, av vad som framgår i tingsrättens dom, enbart funnits i pappersform i flyttkartonger utan digital back up. Materialet är försvunnet och fastighetsexploatören har fått lägga ner 500 arbetstimmar på att ta fram nytt. Han debiterar en timkostnad på 1200 kronor, han kräver därför 600 000 kronor för extraarbetet, av det bolag som då ägde fastigheten och dess företrädare.

Det största skadeståndsanspråket mot samma motpart gäller emellertid våningen som aldrig blev någon bostadsrätt. Den förlorade vinsten, det vill säga marknadsvärdet reducerat med den planerade insatsen, är 10 miljoner kronor enligt fastighetsexploatören. Sålunda kräver han också den summan i skadestånd.

Företrädare för fastighetsbolaget och skandalvärdens barn känner inte alls igen sig i fastighetsexploatörens beskrivning. De bestrider att han någonsin bott i den aktuella våningen. Det har varken träffats något skriftligt eller muntligt hyresavtal och något uppdrag att ombilda fastigheten har aldrig getts till fastighetsexploatören. Anledningen till att ombildningen aldrig blev av var att föreningen inte kunde finansiera köpet. I stället trädde en annan köpare in som bytte lås vid tillträdet. Även fastighetsexploatörens påstående om att rättsmaterial försvunnit bestrids.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Tingsrätten anser inte att det finns bevis för att fastighetsexploatören stängts av från fastigheten. Det är oklart huruvida han hade något hyresavtal.
Fastighetsexploatören menar att den avblåsta ombildningen var ett sätt att manövrera ut honom. Tingsrätten finner inte några bevis för det och några 10 miljoner kronor i skadestånd kan sålunda inte komma ifråga.

Fastighetsexploatören ska därför betala motpartens rättegångskostnader på närmare 400 000 kronor.

Domen kan överklagas.

En klen tröst för fastighetsexploatören är att han i höstas drog det längsta strået i ett annat rättsfall i samma härva: Bostadsrättföreningen, som inte köpt huset, ska betala dryga 300 000 kronor till fastighetsexploatören för arbete som utförts i samband med försöken att ombilda. Den domen är överklagad till Svea hovrätt.

Läs också Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.