Annons

Kungsmarken tävlar med sin grannsamverkan

Karlskrona Bo Bra-projektet i Kungsmarken var framgångsrikt och lyckades lyfta Karlskronas miljonprogramsområde. En viktig del i projektet var grannsamverkan som nu också kan komma att bli prisbelönt.

Med grannar som känner varandra och ser om varandra blir bostadsområdet genast mycket tryggare. I Kungsmarken har det utsetts kontaktpersoner i trapphusen som tillsammans med fastighetsförvaltarna, kommunens fältare och närpolisen bildat ett nätverk. Och eftersom de rör sig ute i bostadsområdet och känner dem de möter har skillnaden blivit markant.

– Polisens trygghetsmätning visar att den siffran är samma som i centrala stan nu, man känner sig trygg att bo i Kungsmarken, säger Annelie Robertsson som var projektledare för Bo Bra.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Under projekttiden 2008-2009 har de anmälda skadegörelsebrotten till exempel minskat med 57 procent. Och kostnaderna för dem har blivit 11 procent lägre. Antalet rapporter om störningar har blivit 33 procent färre och även tillgrepp, våld och tillbud i butik har minskat.

Nu tävlar ​Kungsmarkens grannsamverkan tillsammans med fyra andra bidrag i den svenska deltävlingen om European Crime Prevention Award (ECPA). Vinnaren presenteras vid en Brå-konferens i Umeå i början av oktober och går sedan vidare till den europeiska finalen i Bryssel i december.

Annons
Fakta: ECPA


European Crime Prevention Award (ECPA) arrangeras på initiativ av det brottsförebyggande nätverket European Crime Prevention Network (EUCPN), som består av representanter för brottsförebyggande  organisationer i EU-länderna.
Tävlingen är till för projekt/verksamheter som syftar till att förebygga brott. Årets tema är: brott i hemmiljö.
Sverige har deltagit i tävlingen varje år sedan den startade 1998 och har vunnit två gånger: 1998 med projektet Rinkebyskolan samt 2007 med Kvinnofridsprogrammet i Malmö.
I år är Belgien värdland för den europeiska tävlingen. Den svenska vinnaren kommer att representera Sverige vid den internationella tävlingen 1-2 december i Bryssel.

Läs också Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!” Äldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks Misshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.