Annons

Kyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronor

Helsingborg Kylen och frysen förstördes av mat som lämnats kvar av hyresgästen – och fick helt bytas ut. Nu kräver hyresvärden mannen på över 100 000 kronor för nya vitvaror, obetalda hyror och reparationer av lägenheten.
En tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.
Foto: Prie822reraKWAN/Gry Ellebjerg (Hem & Hyra)
Kylen och frysen förstördes av mat som lämnats kvar av hyresgästen – och fick helt bytas ut. Nu kräver hyresvärden mannen på över 100 000 kronor för bland annat nya vitvaror. Kylskåpet på bilden har ingenting med artikeln att göra.

I slutet av förra året fick hyresvärden Willhem inte längre in några hyror för hyrestvåan i Helsingborg. Nu har bostadsbolaget vänt sig till tingsrätten för att kräva in pengar från den före detta hyresgästen, som utvandrat till Storbritannien.

Ingen flyttstädning

Det var när hyresgästen hade flyttat ut som bostadsbolagets personal kom in i lägenheten. Då var den ostädad och inte heller tömd på allt bohag. ”Eftersom matrester lämnats så länge att kyl och frys inte kunnat rengöras, genomfördes byte av kyl och frys”, skriver Willhem i sin ansökan till domstolen.

Hyror saknas

Hyresgästen krävs nu på sammanlagt över 100 000 kronor. I detta ingår fyra månadshyror på drygt 8 000 kronor styck. De nya vitvarorna har kostat 16 000 kronor.

Annons

Resten av pengarna vill hyresvärden ha för städning och olika skador i lägenheten som de behövt åtgärda, bland annat genom att byta lister, måla väggar och lägga nytt golv.

Hem & Hyra har utan resultat sökt hyresgästen för en kommentar.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Fakta: När finns det risk att bli vräkt?

De vanligaste orsakerna är:

  • Obetald hyra. Om du inte betalar hyran i tid har hyresvärden goda grunder för att vräka dig. Det räcker med bara fem dagars försening för att riskera en uppsägning. Om värden säger upp ditt hyresavtal har du tre veckor på dig att betala skulden och återvinna hyresrätten. Då får du bo kvar.
  • Störningar. I flerfamiljshus anses det normalt med en viss ljudnivå. För att en störning ska kunna leda till uppsägning ska den räknas som allvarlig och ska styrkas med bevis.
  • Vanvård. Du som hyresgäst har vårdplikt för lägenheten och de utrymmen som hör till bostaden. Det innebär att du ska vara aktsam och hålla lägenheten i gott skick. Vanvård kan ge hyresvärden rätt att avhysa dig. Du är också skyldig att påtala fel och brister för att fastighetsägaren ska ha möjlighet att åtgärda dem. Du måste ge tillträde till lägenheten för att utföra reparationer.
  • Olovlig uthyrning. För att få hyra ut din hyresrätt i andra hand behöver du ha värdens godkännande. Du får inte tjäna pengar på andrahandshyresgästen genom att ta ut för mycket i hyra. Förutom omedelbar uppsägning kan en olovlig uthyrning med orimligt hög hyra ge böter eller till och med fängelse upp till två år.
  • Brottslig verksamhet. Används hyresrätten för olaglig verksamhet, som förvaring av droger eller vapen till exempel, så har hyresvärden rätt att säga upp hyreskontraktet utan uppsägningstid.
Läs också Om hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rätten Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.