Annons

Kvinnliga tjuvar tog sig in hos 90-åringar – får fängelse

Stockholm På 40-talet var Greta Wallin, 91, en av Sveriges största modeller, och finns bland annat avbildad på tusenlappen. I fjol föll hon offer för en liga med kvinnliga bedragare, som tog hennes besparingar samt en guldnyckel hon fick som Mälardrottning. Nu döms ligan till fängelse, efter att ha lurat sig in hos flera 90-åringar.
Foto: Glenn Lindberg
Greta Wallin blev bestulen på sitt minne från tiden som Mälardrottning.

Den upprörande historien om forna supermodellen Greta Wallin, 91, som i höstas fick hembesök av två tjuvaktiga bedragare blev en stor snackis.

Som 20-åring var Greta Wallin hyllad fotomodell och agerade bland annat ansikte utåt för munvattnet Vademecum. Hon var även avbildad på dåtidens tusenlapp och korades 1947 till Mälardrottning, i konkurrens med den kända motståndaren Göta Dahl. Vid en ceremoni på Sollidenscenen på Skansen överlämnades till henne en nyckel i massivt guld, som symbol för den ärofyllda titeln.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Numera finns bara minnena kvar. När det först ringde på dörren till lägenheten på Östermalm i Stockholm anade Greta Wallin inte oråd. Den mörkhåriga, 60-åriga kvinnan som stod i tamburen hade tio rosor med sig, berättade att hon var nyinflyttad i huset och uppgav att hon ville bekanta sig med de andra boende. Den främmande kvinnan var mycket trevlig och småpratade i cirka tjugo minuter.

Först när de båda sagt hej då anade Greta Wallin att allt inte stod rätt till. Skrinet i sovrummet var öppet och guldnyckeln försvunnen. Även kassaskåpet stod på glänt och var länsat på 30 000 kronor i kontanter. Med stigande panik insåg hon att även hennes favoritringar med smaragder samt flera andra smycken var borta.

Kassaskåpet i makens gamla rum länsades på 30 000 kronor i kontanter.

I polisutredningen slås fast att den falska grannen haft en kumpan, som smugit in och länsat bostaden på värdesaker medan de båda kvinnorna samtalade.

– Nyckeln är det jag saknar allra mest. Den betydde så mycket för mig, berättar Greta Wallin.

Inte långt efter att polisen varit på plats och letat fingeravtryck fick Greta Wallin veta att utredningen lagts ner i brist på bevis. Efter händelsen har hon mått mycket dåligt, blivit deprimerad och har fått svårt att sova.

Annons

– Ett tag ville jag inte leva längre. Det är så förfärligt, hemskt alltså. Att man kan göra så mot gamla människor.

Läs ocksåBedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonserBostadsbedragaren tar emot och räknar pengar han fått av en hyresgäst.
Greta Wallin stod också modell för Moder Svea på dåtidens tusenlapp.

De samvetslösa bedragarna hade dock fått polisens uppmärksamhet. I februari i år hade en annan, 90-årig kvinna fått besök av en påstådd granne som också överlämnade blommor och bett om att få bekanta sig. Även denna gång saknades smycken och ringar efter påhälsningen.

Efter en tids spaningsarbete fick polisen syn på en vit Polo med tre kvinnor i. Efter att ha gjort ett besök på Ica Supermarket i Hässelby, där kvinnorna stulit en bukett med tio blandade rosor, färdades bilen till ett hus där ett 93-årigt par bor. Ännu en gång upprepades proceduren: åldringarna blev lurade att de hade en ny granne, fick blommor överlämnade och värdesakerna stulna.

Men den här gången var polisen på hugget. Kvinnorna greps när de återvänt till bilen med stöldgodset och vid husrannsakan upphittades fler stulna föremål.

Läs ocksåAnn-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning”Ann-Christin Hartelius

Nu har bedragarna blivit satta bakom lås och bom. Det tjocka protokollet från Solna tingsrätt vittnar om att bedragarligan bestått av totalt fyra kvinnor mellan 52 och 62 år, varav två är medborgare i Polen. En av dem har erkänt stöld och samtliga förekommer sedan tidigare i belastningsregistret – den ena så många som 30 gånger.

En av kvinnorna, 62 år gammal, döms till fängelse i ett år och sex månader för grov stöld. En annan, 57 år gammal, får skaka galler i ett år och två månader. De övriga två kumpanerna får fängelse i två månader för stöld och snatteri. Det 93-åriga paret får även ett totalt skadestånd på 15 000 kronor för kränkning samt sveda och värk.

Annons

För Greta Wallin innebär domarna viss trygghet och upprättelse. Men guldnyckeln hon fick som Mäldardrottning lär hon aldrig återse – den enda av alla hennes ägodelar som påträffats är en berlock.

– Jag har även fått en liten ersättning från försäkringsbolaget, men den motsvarar bara en bråkdel av vad sakerna var värda. Ett halsband som jag fick stulet var värt 10 000 kronor – för det fick jag bara 2 000 kronor. Men när man är så gammal som jag orkar man inte hålla på och kämpa mot försäkringsbolagen, det lönar sig inte.

Att bedragarna nu sitter i fängelse gör det dock enklare att återgå till ett vanligt liv igen. En klok väninna har hjälpt henne att bearbeta händelsen – någon annan hjälp har Greta Wallin inte fått.

– Det känns toppen att de åkt fast. Sådana här människor, som stjäl från gamla människor, förtjänar att åka fast.

Läs också Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!” Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.