Annons

Lägenhetstjuv stal Gretas drottningsminne

Stockholm Greta Wallin, 90, stod modell för Moder Svea på dåtidens tusenlapp och fick en nyckel i guld som Mälardrottning. I 70 år var den ett kärt minne. Efter lägenhetsrånet finns den inte mer.

Berättelsen om Greta Wallins 40-tal kan inte beskrivas med bättre ord än som en riktig solskenshistoria. Hon var då 20 år, fotomodell och mannekäng med uppdrag runt hela landet och hon var välbetald vademecumflicka i annonskampanjer. En bit in på nästa årtionde stod hon modell för en välkänd figur på tusenlappen. Om detta berättades det med stora rubriker i pressen, även i utländska Sunday Mirror, och texterna var fulla av förtjusta formuleringar.

– Så kom det sig att lilla Greta blev hela Sveriges moder Svea. Blond, blåögd och vacker, stod det att läsa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uppdraget kom efter segern i en tävling och det var inte den enda hon vann. 1947 korades hon till Mälardrottning i sträng konkurrens med skönheten Göta Dahl och åtta andra.

Det är också favoritögonblicket i karriären – färden från klockstaplarna på Skansen till Sollidenscenen där Keve Hjelm och Elisaveta von Gersdorff Oxenstierna just spelat En Midsommarnattsdröm. Greta förärades en krona av prästkragar och blåklint och en mycket speciell nyckel av Carl Adam Nycop, en av den då treåriga tidningen Expressens grundare som också var tävlingens arrangör.

– Nyckeln var i massivt guld, det är den jag sörjer mest att den försvann, berättar Greta om dagen i början av oktober då det ringde på dörren.

Annons
Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

– Där står det en kvinna som säger att hon heter Kerstin Bergsten och ska bli granne med mig. Hon hade tagit med sig rosor så jag släppte in henne, berättar Greta, trots att hon tyckte det var konstigt. Hon hade inte hört att någon av grannarna skulle flytta.

Troligtvis var den cirka 50-åriga mörkhåriga kvinnan, som tyckte Gretas vindsvåning på Östermalmsgatan var så trevlig, inte den enda personen som följde med i lägenheten. Kvinnan hade placerat sig så att hon hade överblick över vardagsrummet från köket. Hon ville inte ha kaffe men satt ändå och småpratade i tjugo minuter. När hon gått såg Greta Wallin direkt att något inte stod rätt till. Skrinet i sovrummet var öppet. Guldnyckeln var borta. Även andra smycken som favoritringarna med smaragder. I makens gamla rum, Greta Wallin har bott ensam sedan 1994, var kassaskåpet öppet och länsat på 30 000 kronor i kontanter.

Polisen larmades, de kom och letade fingeravtryck men utredningen lades snart ner i brist på bevis. Hela händelsen har gjort att hon inte mått bra. Och hon har sovit dåligt. Någon hjälp att bearbeta rånet har hon inte fått.

Läs ocksåPer fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandlaEn tredelad bild med en äldre man, ett utsnitt av ett hyreskontrakt med ett stycke om förhandlingsklausul markerad, och en yngre kvinna.

– Det är inte klokt. Man blir så besviken på människor. Jag har ju en järngrind men inte tänkte jag på det, säger Greta Wallin som inte har något riktigt råd till andra i liknande situationer. Men hon berättar om en dam några våningar under som också fick blomleverans. Den tog hon inte emot över huvud taget.

Annons

Nu återstår att se hur försäkringen täcker förlusten ekonomiskt. Affektionsvärdet går såklart inte att täcka med pengar.

– Jag skulle bli gladast om jag fick tillbaka nyckeln, säger Greta Wallin.

Läs också Värden höjde hyran utan att förhandla - nu får Per och Eva pengar tillbaka "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Författarens skattesmäll – nekas avdrag för Östermalmsvåning som arbetslokal

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.