Annons

Kyrkan sålde hyreshus i Gamla stan av misstag – nu lämnas huset tillbaka

Stockholm Stockholms domkyrkoförsamling sålde ett hyreshus i Gamla Stan av misstag för 550 000. Sedan 2014 har församlingen kämpat för att få tillbaka 1600-talshuset. Nu slår hovrätten fast att huset ska lämnas tillbaka till församlingen.
Foto: Kenneth Samuelsson
Efter sex års tvist får församlingen tillbaka det gula 1600-talshuset på Själagårdsgatan i Gamla stan som såldes av misstag.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om en fastighetsaffär i Gamla stan som gick riktigt snett. Bakgrunden är att företaget Androm köpte fastigheten Andromeda 5 av Stockholms Domkyrkoförsamling 2003.

Stockholms Domkyrkoförsamling lever länge i tron att de sålt ett gårdshus i Gamla stan på 54 kvadrat för 550 000 kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men 2013 hör köparen av sig och hävdar att de inte bara har köpt gårdshuset av församlingen utan att även ett hyreshus ingick i affären. Köparen hävdar att den nu även äger hyreshuset med fyra lägenheter och en lokal som ligger i anslutning till gårdshuset.

Det visar sig nu att både gårdshuset och hyreshuset ingår i den fastighet som sålts, fastigheten Andromeda 5.

Församlingen går i taket och hävdar att hyreshuset har sålts av misstag.

Läs ocksåSvenska Kyrkan sålde hyreshus i Gamla stan – av misstag

Där och då ser det på pappret ut som att köparen fick både gårdshuset och hyreshuset i Gamla stan för 550 000 kronor.

Annons

När det hela upptäcks så stämmer församlingen köparen i tingsrätten 2014 och kräver att tingsrätten slår fast att Androm AB har köpt gårdshuset och inget annat. Men församlingen går på pumpen. Efter en långdragen juridisk process slår tingsrätten 2018 fast att Androm AB äger både gårdshuset och gatuhuset.

Församlingen svarade med att överklaga domen till Svea Hovrätt som nu avgjort frågan. Till skillnad från tingsrätten går hovrätten på församlingens linje. Hovrätten slår fast att det inte alls var meningen att hyreshuset skulle ingå i köpet. Köparen har bara köpt den del av Fastigheten Andromeda 5 som omfattar gårdshuset.

Läs ocksåKyrkans misstag fall för hovrätten

Kyrkan ska därmed få tillbaka sitt hyreshus.

Stefan Kamlin, advokat på DLA Piper Sweden AB, som företräder församlingen, säger att församlingen är nöjd med hovrättens dom.
– Både jag och församlingen är naturligtvis nöjda med domslutet. Men vi är inte förvånade över domslutet eftersom hovrätten har tittat noggrant på alla omständigheter runtomkring. Till exempel vad som borde ha stått i köpeavtalet om gathuset hade ingått, säger han.

För att förstå vad som stod på spel för församlingen så värderades Fastigheten Andromeda 5 till 4 150 000 miljoner 2001, varav gårdshuset beräknades vara värt 180 000 kronor.

Annons

Men församlingen får inte bara tillbaka hyreshuset utan slipper också betala miljoner i rättegångskostnader. Svea hovrätt slår fast att Androm AB ska betala församlingens rättegångskostnader i både tingsrätt och hovrätt, totalt 3, 3 miljoner kronor.

Det som gör att hovrätten går på församlingens linje är att en rad saker talar för att det aldrig var meningen att hyreshuset skulle säljas tillsammans med gårdshuset.

”Hovrätten finner att Församlingen har visat att varken Församlingen eller Androm haft för avsikt att överlåtelsen skulle omfatta hela fastigheten utan att deras avsikt fastmer varit att överlåtelsen endast skulle avse den del av fastigheten Andromeda 5 som
omfattar gårdshuset. Köpehandlingarna har därmed i det avseendet av misstag och villfarelse fått en ordalydelse som avviker från parternas avsikt. Hovrätten finner därför att parternas avtal ska omtydas på så sätt att överlåtelsen avser enbart den del av
fastigheten Andromeda 5 som omfattar gårdshuset”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Hem & Hyra har sökt köparens advokat för en kommentar utan att lyckas. Det är också oklart om Androm AB kommer att överklaga domen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.