HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kyrkans misstag fall för hovrätten

Gamla stan Stockholms Domkyrkoförsamling sålde ett hyreshus i Gamla stan av misstag till Androm AB. Nu har Svea hovrätt beslutat att bevilja prövningstillstånd och avgöra vem som är rättmätig ägare till huset. "Det är positivt för oss", säger Stefan Kamlin, kyrkans ombud.
Foto: Kenneth Samuelsson
Efter sex års tvist får församlingen tillbaka det gula 1600-talshuset på Själagårdsgatan i Gamla stan som såldes av misstag.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om hur Svenska kyrkan sålde ett hyreshus av misstag i Gamla stan. I korthet går historien ut på att Stockholms Domkyrkoförsamling hade sålt ett gårdshus för 550 000 kronor, men den nya ägaren fick av misstag med sig ett hyreshus från 1600-talet. Därefter gick församlingen till tingsrätten och krävde tillbaka huset.

Men i tingsrätten förlorade församlingen, tingsrätten gick på den nya ägarens linje och beslutade att både gårdshuset och hyreshuset skulle tillfalla Androm AB.

Läs ocksåSvenska Kyrkan sålde hyreshus i Gamla stan – av misstag

Därefter har Stockholms Domkyrkoförsamling överklagat tingsrättens dom till Svea hovrätt, som nu meddelar att de beviljar prövningstillstånd och ska pröva frågan.

– Det är ju inte helt självklart att man får prövningstillstånd så vi är positiva till det här beskedet, säger Stefan Kamlin, advokat på DLA Piper Sweden AB, som företräder Stockholms domkyrkoförsamling i tvisten med Androm AB.

Nu återstår för Androm AB att yttra sig om församlingens överklagan. Därefter följer muntlig förhandling och dom från hovrätten om tidigast ett år.

Läs ocksåCatherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

– Vi hoppas såklart att hovrätten ska beakta våra bevis på ett annat sätt än vad tingsrätten har gjort, säger Stefan Kamlin.

Läs också Hyreslägenheter ny affärsidé för kyrkan Felaktiga rör orsakade stor vattenskada – kan hända i andra hus i Sverige Hyreskrav på över 13 procent väcker oro i Hällevadsholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.