Annons

Lägenhetsnummer saknas i Blekinge

Blekinge ​Blekinges lägenhetsinnehavare är sämst i landet på att rapportera sina lägenhetsnummer till Skatteverket. Värst är det i Karlskrona. Orsaken är troligen att fastighetsägarna varit dåliga på att skylta och informera.

​De nya, fyrsiffriga lägenhetsnumren har införts för att det ska bli lättare att ta fram statistik över antalet bostäder och hur många som bor i dem. Alla lägenhetsinnehavare i landet fick senast i våras ett brev från Skatteverket där man uppmanades att skicka in sitt lägenhetsnummer för att komplettera folkbokföringen. Målsättningen är en svarsfrekvens på åtminstone 95 procent.

Annons
 
Men i Blekinge har många av breven uppenbarligen bara blivit liggande. Bara 81 procent av länets lägenhetsinnehavare har besvarat Skatteverkets fråga, vilket är sämst i landet. Värst blev resultatet i Karlskrona och Ronneby kommuner, där bara 79 procent har lämnat in sina lägenhetsnummer.
 
Robin Mångs på Skatteverket tror inte att folk medvetet låter bli att uppdatera myndigheten. I stället lägger han ansvaret på fastighetsägarna, vars uppgift det är att se till att de boende känner till de nya lägenhetsnumren genom information och skyltning i trapphuset.
 
– Om man inte har haft uppgifterna lättillgängliga så har man kanske inte vetat vad man skulle svara och då låtit bli, säger Robin Mångs.
 
I stället har Skatteverkets tjänstemän själva fått börja ta reda på de uppgifter som saknas. I Olofström, Sölvesborg och Karlshamn har man numera nått målet om 95 procent, och i Ronneby är man nära. Men Karlskrona, som har länets största befolkning, sackar fortfarande efter med en svarsfrekvens på knappt 89 procent.
 
Totalt skickade Skatteverket ut drygt 27 700 förfrågningar i Blekinge län.

Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Det ska du tänka på om du hyr ut din sommarstuga Författarens skattesmäll – nekas avdrag för Östermalmsvåning som arbetslokal Förslaget om att stoppa skatteplanering försvann Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Bandidosmedlem tog ut 303 000 i hyra av inneboende – jagas av skattmasen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.