Annons

35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: ”Mardröm”

Stockholm En kvinna bytte till sig en tvåa på Östermalm. Men bytet var en del i vad som har kallats Sveriges största svartkontraktshärva. Nu river hovrätten upp hyresnämndens beslut, och kvinnan förlorar sitt hyreskontrakt.
Foto: Kenneth Samuelsson/Gry Ellebjerg
Det har kallats för Sveriges största härva med svartkontrakt. Efter att härvan nystades upp för några år sedan förlorar nu ännu en hyresgäst – en 35-årig kvinna – ett kontrakt som hon köpt svart.

På pappret såg det ut som ett vanligt triangelbyte. En kvinna i 30-årsåldern ville byta sin etta på Södermalm mot någonting större. En man i samma ålder hade separerat, och ville flytta från sin tvåa på Östermalm till en etta i Sundbyberg.

Samtidigt fick en man i 20-årsåldern chans att byta sin mindre etta i Sundbyberg mot en större etta på Södermalm, där kvinnan tidigare hade bott.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det var någonting som inte stämde.

2020 började vad som har kallats för Sveriges största svartkontraktshärva nystas upp. En mamma och hennes dotter blev senare dömda till fängelse för att ha förmedlat en stor mängd svartkontrakt. Flera av kontrakten gällde paradvåningar i centrala Stockholm, som blivit sålda för stora pengar.

Redan när härvan började nystas upp förlorade flera hyresgäster de svartkontrakt som de köpt.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt - nu förlorar elva hyresgäster sina lägenheterSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.
En mamma och dotter blev dömda till fängelse i den stora svartkontraktshärvan där hyreskontrakt blev sålda i stor skala.

Lägenhet fanns inte

Nu blev även byteskedjan mellan de tre lägenheterna på Södermalm, Östermalm och i Sundbyberg från 2018 satta under lupp. Det upptäcktes att en av lägenheterna – den i Sundbyberg – inte verkade existera. Mannen som skulle flytta dit hade innan bytet gått igenom köpt en nyproducerad bostadsrätt i Täby, dit han kort därefter skrev sig tillsammans med sin sambo, som han numera är gift med.

I samband med härvan förlorade mannen i 20-årsåldern sitt svartkontrakt på Södermalm efter beslut i hovrätten, eftersom han lämnat vilseledande uppgifter vid triangelbytet.

Nu har det även blivit prövat om kvinnan – som i dag är i 35-årsåldern – ska förlora sitt kontrakt på tvåarummaren i utkanten av Östermalm som hon bytt till sig.

Läs ocksåFärsk hovrättsdom – mamma och dotter döms till fängelse i svartkontraktshärva

När ärendet nyligen blev prövat i hyresnämnden kom instansen fram till att kvinnan skulle få bo kvar.

Annons

”Träffades på gymmet”

Kvinnan berättade att hon bott i lägenheten på 38 kvadratmeter på Södermalm sedan 2013. Hon hade försökt byta lägenheten mot en större flera gånger, men fått nej från sin hyresvärd. Hon ville flytta till Östermalm för att komma närmare sitt arbete, uppgav hon.

Kvinnans uppgav även att hon kom i kontrakt med en bekant till sin dåvarande pojkvän, som hade en lägenhet på Östermalm som hon blev intresserad av. Hon träffade även en kvinna på ett gym, vars son bodde i Sundbyberg och också var intresserad av att ingå i ett triangelbyte.

En till hyresgäst förlorar sitt hyreskontrakt efter en stor svartkontraktshärva i Stockholm.

Kostade 250 000 kronor

Kvinnan sa att hon tittade på lägenheten på Östermalm dit hon skulle flytta. Men hon såg aldrig lägenheten i Sundbyberg, och var alltså inte medveten om att den inte existerade. Hon hade inte kontakt med någon svartmäklare, och saknade kännedom om omständigheterna kring bytet, hävdar kvinnans ombud.

Men kvinnans hyresvärd menar i stället att hon har lämnat osanna uppgifter både till hyresvärden och hyresnämnden vid triangelbytet.

”Hon måste ha haft kännedom om att en lägenhet i byteskedjan inte existerade,” sa hyresvärdens ombud i hyresnämnden.

I förundersökningen mot mamman och dottern i svartkontraktshärvan fanns även en anteckning med ett pris – 250 000 kronor – som gällde tvåan på Östermalm, uppgav ombudet i rätten.

”Chockad men indragen”

I februari 2022 blev kvinnans hyreskontrakt uppsagt. I juni samma år skrev hon ett mejl till mannen vars lägenhet hon hade flyttat in i.

”Detta är en mardröm för mig och som du säkert förstår så är jag chockad men även högst indragen i detta trots att det är något jag inte känt till! Jag sitter i en fruktansvärd sits där jag riskerar att bli bostadslös,” skriver hon.

Annons

Men hyresvärden menar att meddelandet var fabricerat för att ge kvinnan en fördel vid en tvist.

När ärendet blev prövat i hyresnämnden i januari menade instansen att värden inte kunnat visa att kvinnan kände till omständigheterna kring triangelbytet och att det rörde sig om ett skenbyte.

Riddargatan på Östermalm.
Flera av svartkontrakten som såldes i den stora svartkontraktshärvan låg på Östermalm.

Osannolikt enligt hovrätten

Men nu river hovrätten upp det beslutet.

Enligt kvinnan var det hon som hade förmedlat kontakt mellan de två andra parterna i triangelbytet. Hovrätten anser därför att uppgiften om att de andra två efter det skulle ha ordnat ett skenlägenhetsbyte tillsammans med en svartmäklare utan hennes vetskap är osannolik. Mejlet som kvinnan skickade till mannen i 30-årsåldern förändrar inte den bedömningen, skriver hovrätten.

Hyresvärden har alltså lyckats bevisa att kvinnan kände till de faktiska förhållandena om lägenhetsbytet, resonerar hovrätten.

Kvinnan förlorar nu sitt hyreskontrakt på Östermalm och måste flytta senast den 1 juli 2024.

Fakta: Svartkontraktshärvan i Stockholm
  • 2020 avslöjades vad som har kallats för Sveriges största härva med svartkontrakt.
  • Flera av lägenheterna i härvan var paradvåningar i centrala Stockholm, vars hyreskontrakt sålts för stora pengar. Bland de som köpt svarta hyreskontrakt fanns bland annat en medie-vd, en polis och en kändisdotter.
  • Härvan slutade med att en 54-årig mamma och hennes 32-åriga dotter dömdes 1 år och fem månaders fängelse, respektive ett år och sju månaders fängelse.
  • Mamman och dottern tvingades även betala tillbaka miljontals kronor till staten och köparna av svartkontrakten.
Läs också Kändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenheten Medie-vd erkänner – sålde hyresrätt på Östermalm svart genom skenbyte Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.