Annons

Låna verktyg och laga dina saker på Fixoteket

Göteborg Ett ställe där man kan laga trasiga prylar, låna verktyg, byta grejer eller bara träffas och umgås. Så kan man beskriva Fixoteken, en satsning som nu dragit igång på flera ställen i Göteborg.

Rannebergens centrum fick ett Fixotek redan i höstas. Nu har Majorna, Bergsjön (Siriusgatan 56) och Hammarkullen (Bredfjällsgatan 46) följt efter. Slår satsningen väl ut kan det bli fler i andra stadsdelar längre fram.

I Majorna ligger det nya Fixoteket på Slottsskogsgatan 1, intill Jaegersdorffplatsen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I den gamla butikslokalen, som senast huserat en indisk restaurang, kan boende nu reparera sina cyklar, sy med symaskin eller låna leksaker i leksaksbiblioteket som finns under samma tak.

Bakom satsningen finns Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Bostadsbolaget, Chalmers och Göteborgs stad.

Annons

Ronny Bengtsson från Hyresgästföreningen säger att det första fröet såddes redan för tio år sedan.

Läs ocksåHyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsenThea Thanprasit, halvkroppasbild, sitter med jeans framför sig på bordet, på återbruksverkstaden.

– När vi startade Ekologisk Stadsdel i Majorna 2008 så hade vi en dialog med majborna för att höra vad de tyckte var viktigt. En sak som kom upp var en sådan här mötesplats. Och nu är vi här, säger han.

Betty och Lollo Öst bor på Mariagatan och var några av dem som hade kom till invigningen. De räknar med att bli regelbundna besökare framöver.

Annons

– Jag tycker det här är en super-duper-jättebra idé! Verktyg och maskiner är så himla dyrt att köpa, ett ställe där man kan låna en borrmaskin är perfekt. Det är också väldigt bra att man kan återvinna eltandborstar och farligt avfall här, då slipper man försöka pricka in farligt avfall-bilen, säger Betty Öst.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

 

Läs också Vill du bli miljöhjälte? - Flytta in på Diamanten i Falköping Återbrukstrenden tar sig nya uttryck Huset ska rivas – inredningen skänks bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.