Annons

Låna verktyg och laga dina saker på Fixoteket

Göteborg Ett ställe där man kan laga trasiga prylar, låna verktyg, byta grejer eller bara träffas och umgås. Så kan man beskriva Fixoteken, en satsning som nu dragit igång på flera ställen i Göteborg.

Rannebergens centrum fick ett Fixotek redan i höstas. Nu har Majorna, Bergsjön (Siriusgatan 56) och Hammarkullen (Bredfjällsgatan 46) följt efter. Slår satsningen väl ut kan det bli fler i andra stadsdelar längre fram.

I Majorna ligger det nya Fixoteket på Slottsskogsgatan 1, intill Jaegersdorffplatsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I den gamla butikslokalen, som senast huserat en indisk restaurang, kan boende nu reparera sina cyklar, sy med symaskin eller låna leksaker i leksaksbiblioteket som finns under samma tak.

Bakom satsningen finns Hyresgästföreningen, Familjebostäder, Bostadsbolaget, Chalmers och Göteborgs stad.

Annons

Ronny Bengtsson från Hyresgästföreningen säger att det första fröet såddes redan för tio år sedan.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– När vi startade Ekologisk Stadsdel i Majorna 2008 så hade vi en dialog med majborna för att höra vad de tyckte var viktigt. En sak som kom upp var en sådan här mötesplats. Och nu är vi här, säger han.

Betty och Lollo Öst bor på Mariagatan och var några av dem som hade kom till invigningen. De räknar med att bli regelbundna besökare framöver.

Annons

– Jag tycker det här är en super-duper-jättebra idé! Verktyg och maskiner är så himla dyrt att köpa, ett ställe där man kan låna en borrmaskin är perfekt. Det är också väldigt bra att man kan återvinna eltandborstar och farligt avfall här, då slipper man försöka pricka in farligt avfall-bilen, säger Betty Öst.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

 

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.