Annons

Lars-Göran vann i rätten – det var diskriminering

Gävle När hyresgästen Lars-Göran Wadén i Gävle ville ta bussen till Österfärnebo för att hälsa på sin bror sa chauffören nej. Lars-Göran är rullstolsburen och chauffören kunde inte hantera hissen i bussen. Lars-Göran anmälde X-trafik, och därmed region Gävleborg, för diskriminering. Igår gav tingsrätten honom rätt.
Foto: Lena Mattsson
Gävle tingsrätt gav hyresgästen Lars-Göran Wadén rätt, det var diskriminering när han nekades att åka buss.

Lars-Göran Wadén spred många glädjerop via Facebook och sin blogg Livet rullar vidare igår. Han vann i tingsrätten i Gävle, det var diskriminering att han inte kunde åka med bussen från Gävle till Österfärnebo i januari för tre år sedan.

Lars-Göran Wadén fick rätt, otillgänglighet är diskriminerande.

DHR, de funktionshindrades organisation som kämpar för Delaktighet, Handlingskraft och Delaktighet, har tillsammans med Gävlejuristen Lotta Lagnander hjälpt Lars-Göran att driva ärendet.

Så här skriver Lars-Göran på sin blogg:

Annons

Det första jag tänkte på när jag vaknade i morse var det som hände igår. Och det lustiga med detta är att DHR och jag inte bara vann igår i Gävle tingsrätt mot Region Gävleborg. Vi är vinnare även i dag.
Efter att ha summerat gårdagen kan jag fortfarande inte riktigt förstå hur stort det här är, vilken unik historisk händelse i svensk funktionshinderpolitik som jag fick uppleva igår. Oj, vilken dag!! Min förhoppning är att detta inspirerar fler att använda diskrimineringslagstiftningen som jag. Min förhoppning är också att alla som pysslar med kollektivtrafik från och med nu tänker till en extra gång när det gäller tillgänglighetsfrågan.

Domen i Gävle tingsrätt är den första som en enskild drivit utifrån tanken att otillgänglighet är diskriminering. Lars-Göran Wadén får 16 000 kronor i diskrimineringsersättning som han tänker skänka till DHR.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Region Gävleborg, som alltså är ytterst ansvariga för busstrafiken via X-trafik, har till början av juli på sig att överklaga till högre instans.

Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Femårige Nima dog i hissolyckan – nu läggs utredningen ned Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Prepping för hyresgäster – så fixar du en god hemberedskap

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.