Annons

Lät sina katter urinera inomhus i åratal – blir av med lägenheten

Stockholm En man lät sina katter urinera inomhus under flera år. Det orsakade stora skador i lägenheten och en lukt som trängde ut i trapphuset och gav grannar kväljningar. Nu mister mannen sitt hyreskontrakt och måste flytta.
Två katter i milt solljus
Foto: Pixabay
Mannen lät sina fyra katter urinera inomhus i flera år, vilket skadade lägenheten och orsakade en stark lukt i trapphuset.

Mannen har blivit uppsagd en gång tidigare av samma anledning. Redan 2013 sa hyresvärden upp mannens hyreskontrakt då han lät sina katter urinera inomhus trots flera tillsägelser.

Men han fick bo kvar efter att socialnämnden och hyresvärden kom överens om att mannen fick vara kvar om socialnämnden sanerade lägenheten och hjälpte mannen med boendestöd och städhjälp.

Katterna fick kissa fritt igen

2017 totalrenoverades lägenheten under ett stambyte. Då var den i gott skick. Men någon gång efter renoveringen började mannen låta katterna urinera inomhus igen och problemen kom tillbaka.

Förutom omfattande frätskador så orsakar katternas urin en outhärdlig stank som tränger ut i trapphuset. Grannar till mannen har uppgett att de besväras av lukten så mycket att de ibland får kväljningar.

Höll sig undan

Både grannar och fastighetsskötaren uppger att de försökt kontakta mannen flera gånger men att han är svår att få kontakt med.

I juli 2023 gjorde hyresvärden en besiktning av lägenheten. Inne i lägenheten fanns flera katter och lukten av katturin var ännu starkare än i trapphuset.

Enligt besiktningsprotokollet hade lägenheten så omfattande skador av katturinet att det krävdes en storskalig sanering med luktbehandling av badrum och utrivning av samtliga golv och väggar för att åtgärda problemet. Saneringen beräknas kosta cirka 250 000 kronor.

Lät katterna kissa på kartonger

Efter att skadorna uppdagades sa hyresvärden upp mannens hyresavtal.

Mannen motsatte sig uppsägningen och hävdade att det inte luktade längre efter att han kastrerat sin hankatt, en av hans fyra katter, och hade två kattlådor i badrummet.

Han medgav att han hade haft kartonger kvar på golvet efter stambytet där han låtit katterna kissa och att han var medveten om att det hade luktat tidigare.

För att kunna bo kvar var han beredd på att ta hjälp emot hjälp i form av boendestöd och städhjälp igen.

Klassat som störning

Nyligen kom beslutet från hyresnämnden som gav hyresvärden rätt att säga upp mannen, som nu måste flytta senast i slutet av maj i år.

Enligt beslutet är skälet att han vanvårdat lägenheten genom att låta sina katter urinera inomhus under en längre tid, vilket har orsakat omfattande urinskador på lägenheten.

Urinlukten från lägenheten är så pass stark att den tränger ut i trapphuset, vilket är klassat som en störning och/eller ”ett åsidosättande av sundhet, ordning och gott skick på fastigheten”.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.