Annons

Lättare läxor i Hammarkullen

Göteborg När skolan börjat för hösten drar även Hyresgästföreningens populära läxhjälp igång i Hammarkullen. Jonathan Arvidsson är en av dem som bidrar med sin kunskap.

Chalmeristen Jonathan Arvidsson ser sig omkring i Röda stugan, Hyresgästföreningens lokal intill Hammarkulletorget i Göteborg. Hela vårterminen tillbringade han och två kolleger flera kvällar i veckan här, varje gång i sällskap med minst 10–15 elever och deras skolböcker.

Inom några veckor är det dags igen. Läxhjälpen i Hyresgästföreningens regi är populär i området. Ibland har 25 elever trängts i samlingsrummet med furupanel.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Jag tror att många kommer hit för att deras mammor är med. Några av mammorna har gått ihop och är här varje gång. Att de håller koll på ungarna är väldigt bra. En hel del av eleverna har mer respekt för sina mammor än för lärarna, skrattar Jonathan.

Läxhjälpen är gratis och utnyttjas av alla åldrar: från femåringar som ännu inte har börjat skolan, till gymnasister och en och annan Komvux-student.

Annons

För sin insats får Jonathan 100 kronor i timmen genom Chalmers läxhjälpsprojekt, som tillhandahåller ”lärarna”. Att flänga mellan högskolan, hemmet i centrum och läxläsningen i Hammarkullen bekommer honom inte nämnvärt.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Visst, det tar tid. Men inte särskilt mycket från pluggandet. Det är nog snarare vad jag hade lagt på att spela dataspel, erkänner han.
Dessutom känns det bra att kunna bidra med sin kunskap.

– Jag har alltid varit bra på matte. På högstadiet gick jag omkring och hjälpte folk i klassen. Det är alltid roligt att få förklara något så att någon förstår, tycker Jonathan.

Annons

I Hammarkullen har många barn rötter i andra länder. Det bidrar till tuffare studieförutsättningar i en del familjer.

Läs ocksåStarkt stöd för omvald Ronny Bengtsson i Storgöteborg

– En del kommer från länder där man inte har läst matte. När man kommer till Sverige blir det väldigt mycket att ta igen. Och när man inte har språket heller … Men väldigt lite extrahjälp kan hjälpa väldigt mycket.

Läs också Tio år efter striden: Pennygången tvingade Hyresgästföreningen att tänka nytt Han går i täten för 67 000 västsvenska hyresgäster: "Vi måste kunna ha högt i tak" Storgöteborg mobiliserar inför valet – medlemsökning i fokus för Västra Sverige

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.