Annons

Levde med vägglöss – kan tvingas betala 212 000 kronor

Malmö När boende i huset upptäckte vägglöss i sina lägenheter slog de larm till fastighetsägaren. Ohyran visade sig komma från en granne. Nu tvingas mannen flytta efter beslut i hyresnämnden.

De blodsugande vägglössen hade sedan länge fått fäste i en av lägenheterna i huset i östra Malmö och de blev fler och fler. Men det visste ingen annan än mannen som bodde där. Och han berättade inget.

I somras märkte grannarna i lägenheterna intill att ohyran hade tagit sig vidare och in i deras lägenheter. De slog larm men det tog tid innan källan till problemet kunde slås fast och spåras till en specifik bostad med hjälp av sökhundar. Först efter flera månader lyckades värden ta sig in i den utpekade lägenheten för att göra en inspektion hemma hos mannen som bodde där.

Hemmet beskrevs som en “sanitär olägenhet” med vägglöss i möbler och på ytskikt. Akelius menar att det är ett mycket ovanligt fall, sett till omfattningen. Enligt rapporten från besöket fanns det vägglöss och spår av deras avföring i möbler, bakom lister och i eluttag.

Värden har dokumenterat vad man menar är omfattande lusangrepp i lägenheten. I domstolen användes de som bevis.

”Vid inspektionen filmade sökanden även levande vägglöss som sågs springa längs golvlisterna”, står det i skrivelsen.

Hyresgästen har berättat i hyresnämnden att han under lång tid varit medveten om problemet men medgett att han inte agerat och gjort tillräckligt. Mannens kontrakt blev uppsagt i vintras men han var bestämd i uppfattningen att han ville bo kvar i lägenheten och fallet gick vidare till hyresnämnden. Nu har domstolen granskat fallet och kommit fram till att mannen måste flytta efter nästan tjugo år på adressen. Enligt beslutet är hyreskontraktet förverkat.

Hyresvärden har tvingats sanera flera av lägenheterna i huset, ett arbete som pågått i månader under vintern. Kostnaden för arbetet beräknas landa på 212 000 kronor, ett krav som enligt Akelius kommer att riktas mot hyresgästen som inte berättat om skadedjuren. Tre av de andra grannarna som drabbades av vägglössen har begärt nedsatt hyra och i ett fall har detta beviljats.

Fakta: Vägglusen suger blod

Vägglössen som kan bli mellan 5 och 6 millimeter långa är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. De är blodsugande och dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta.

I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod på. Den gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.

En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

Källa: Anticimex

Fakta: Så undviker du vägglöss
  • Håll resväskan stängd när du bor på hotell. Placera den inte under sängen, utan hellre på en stol mitt i rummet.
  • Packa upp väskan utomhus, absolut inte på sängen! Frys eller tvätta innehållet i 60 grader om du misstänker vägglöss.
  • Undvik begagnade sängar, sängbord, textilier och soffor eller undersök dem noga innan du tar hem dem
  • Om du får bett under natten, leta efter små blodfläckar på lakanet och svarta fläckar på eller kring sängen.
  • Kontakta genast värden eller värdens saneringsföretag om du får problem med vägglöss i din lägenhet.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.