Annons

Linköpingspar får hyra ut lägenheten – men bara i tre år

Linköping ​Hyresvärden ville ta ifrån hyresgästen rätten att hyra ut lägenheten i andra hand utan att fråga värden om lov. Men hyresgästen får behålla rättigheten i tre år till, enligt hyresnämndens beslut.

​Ärendet gäller ett mindre hyreshus i Linköping. Fram till mitten av 1990-talet ägdes det av ett par som fortfarande bor kvar i huset som hyresgäster. När de sålde fastigheten skrevs det in en klausul som ger dem rätten att hyra ut hela eller delar av sin lägenhet i andra hand, utan att be om tillstånd från hyresvärden vilket man annars är skyldig att göra. Familjen har utnyttjat möjligheten i perioder.

Strax före nyår såldes huset på nytt och den nya ägaren vill få bort klausulen. Som skäl anges att värden vill ha insyn i vem hyresgästerna eventuellt hyr ut bostaden till. Värden säger sig inte ha känt till klausulen före köpet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vid hyresnämndens sammanträde betonade hyresgästernas ombud, Zeljko Kranjec från Hyresgästföreningen, att klausulen inte har orsakat några problem för den förre ägaren och att den borde fortsätta gälla.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att det inte kan anses skäligt att hyresgästerna får fortsätta hyra ut i andra hand utan att informera värden. Samtidigt konstaterar nämnden att ingenting tyder på att klausulen har missbrukats och att den dessutom har gällt under lång tid. Därför anser nämnden att den ändå ska finnas kvar till och med 1 juni 2014.

Annons

Hyresgästerna kommer att överklaga beslutet till hovrätten.

Läs ocksåMormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstolMormor vill hjälpa med livspussel - får nej av värd

– Vi ska försöka bevisa att den nya hyresvärden var väl medveten om klausulen före köpet, säger Zeljko Kranjec.

Han konstaterar att ärendet är ett exempel på att man som hyresgäst inte ska räkna med att det som står i hyreskontraktet när man skriver på det gäller för all framtid.

Annons

– Både hyresgästen och hyresvärden kan alltid gå till hyresnämnden och begära en villkorsändring, om nästan vad som helst.

Läs ocksåBodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälanMannen utvandrade till Nigeria, men behöll lägenheten i Sverige – och hyrde ut den. OBS! Bilderna är inte från tillfället.
Läs också Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.