HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Livstids fängelse för Högsbomördaren

Göteborg Han bodde själv i bostadsområdet och gick in i lägenheter för att stjäla. När han blev upptäckt knivhögg han två män. Nu dömer tingsrätten i Göteborg 34-åringen till livstids fängelse.
Foto: Pixabay
Förra vintern och våren var Högsbo i Göteborg en stadsdel i skräck. Nu döms en 34-årig man till livstids fängelse för mord och mordförsök på två hyresgäster. Mannen på bilden är inte samme man som nu har dömts.

Den 34-årige mannen döms till livstids fängelse för mord den den 8 mars 2018, mordförsök den 28 december 2017, samt försök till grov stöld i båda fallen.

Han ska även betala närmare 350 000 kronor i skadestånd till den mördade mannens dödsbo och anhöriga. En lika stor summa ska han betala till mannen som överlevde hans attack.

Läs ocksåÄldre man tog strypgrepp på grannens besökare – får bo kvar

Tingsrätten motiverar domen med att det finns flera särskilt försvårande omständigheter i de båda fallen.

Angreppen har ägt rum i offrens hem och 34-åringen har använt ”vettlöst våldsutövande”, enbart för att undvika att åka fast för stöld.

Att den ene hyresgästen överlevde mordförsöket berodde enbart på att han gjorde motstånd, lyckades fly ut i trapphuset och fick snabb läkarvård. Han fick ett stort antal knivhugg och skadorna beskrivs som livshotande.

Läs ocksåNotorisk bedragare lurar äldre att betala till "Hyresgästföreningen"

34-åringen är dessutom tidigare dömd för flera andra mycket grova våldsbrott. Bland annat har han knivskurit en kvinna i 80-årsåldern i samband med ett grovt rån.

De båda överfallen som mannen nu döms för ägde rum under förra vintern och våren och satte skräck i stadsdelen Högsbo.

Den första attacken skedde i mellandagarna, när en hyresgäst på Riksdalergatan vaknade mitt i natten av konstiga ljud.

Läs ocksåVärden vill vräka gängbröders föräldrar – bomber och skjutningar risk för grannarPolisens bombtekniker i Limhamns sjöstad

När han kom ut i hallen stod en man och sökte igenom fickor på på de upphängda kläderna. I stället för att fly när han blev upptäckt, drog mannen kniv och gick till anfall.

Hyresgästen fick ett stort antal hugg men lyckades fly ut i trapphuset. Gärningsmannen försvann lugnt gående från platsen.

Natten till den 8 mars hände det igen. 34-åringen smög sig in i en lägenhet på intilliggande Sikelgatan för att stjäla. När 31-årige Eddie Svensson,  som bodde i lägenheten, upptäckte honom blev han brutalt knivhuggen. Han förblödde efter ett stick i hjärtat.

Dåden spred skräck i bostadsområdet, vilket Hem & Hyra tidigare rapporterat om. Trots omfattande spaningsarbete lyckades polisen först inte gripa någon misstänkt. Familjebostäder, som äger de drabbade husen och har många lägenheter i området, uppmanade sina hyresgäster att låsa om sig.

I somras greps 34-åringen för narkotikabrott. Då upptäckte polisen att flera spår band honom till brottsplatserna, bland annat fingeravtryck, skoavtryck och blod från det ena offret på en av 34-åringens jackor.

Mannen hade även gjort sökningar på nätet om knivskärning i Högsbo innan mordet var känt för någon annan än mördaren. Slutligen har han även identifierats av hyresgästen som överlevde mordförsöket.

34-åringen själv har hela tiden nekat till att ha något med mordet och mordförsöket att göra.

Enligt den rättspsykiatriska undersökning han gått igenom led han inte av en psykisk störning vid brottstillfällena. Han förekommer sedan tidigare med 19 punkter i belastningsregistret.

UPPDATERING: 34-åringen överklagade tingsrättens dom och ville bli friad. I maj kom hovrättens besked: tingsrättens domslut gäller. I juni samma år meddelade Högsta domstolen att man inte kommer att pröva fallet ytterligare.

LÄS MER:

Misstänkt Högsbomördare inför rätta idag

Oroas av mördare i Högsbo – nekades säkerhetsdörr

Läs också Se filmen – här använder gängen hyresgästernas garage som skjutbana Försökte strypa nioåring – mister lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.