Annons

Lössinvasion – 45 lägenheter i samma hus drabbade

Huddinge Löss i 45 av hyreshusets 266 lägenheter. Det upptäcktes när Huge Bostäder gjorde en lössbesiktning. En lägenhet var så full av löss att de kröp på dörrkarmen. En hyresgäst som tros ha orsakat lösspridningen är uppsagd.
Foto: Anticimex
Så här ser de ut, vägglössen.

Det var i oktober 2018 som Huge och Anticimex gjorde en besiktning av ett hyreshus i Flemingsberg. I en lägenhet var mängden löss så stor att de kröp på dörrkarmen vid ytterdörren och var på väg ut i korridoren. Anticimex bedömde att stora problem med löss hade pågått under lång tid i lägenheten och att det är troligt att lössen har spridit sig till andra lägenheter. Totalt upptäcktes löss i 45 lägenheter på samma våningsplan som lösslägenheten eller våningen under. Det betyder att nästan 20 procent av fastighetens 266 lägenheter i Flemingsberg drabbats.

Hyresgästen instruerades vid besiktningen hur denne skulle agera för att hjälpa till med saneringen av lössen. Men vid nästa besiktning i november konstaterades att inget hade gjorts och att lägenheten såg värre ut än i första besiktningen. Även vid besiktning nummer tre i december konstaterades att problemen kvarstod, nu upptäcktes även en vattenläcka som inte anmälts till hyresvärden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det ledde till att Huge Bostäder gick till Hyresnämnden och ansökte om att få säga upp hyresgästen. I ansökan till hyresnämnden står att skälet är att han varit vållande till att ohyra förekommer i ”lägenheten och/eller genom att inte underrätta hyresvärden om förekomsten av ohyra bidragit till att ohyran spridits i fastigheten och till andra lägenheter”.

Carina Ahlèn på Huge Bostäder skriver i ett mejl att det är omöjligt att säga hur många lägenheter som blivit smittade av den uppsagda hyresgästen.

”45 lägenheter hittade vi när vi gjorde inspektionen av fastigheten i oktober men alla dessa har inte en hyresgäst orsakat”.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hon har också svårt att ge en totalsumma över vad saneringen av de 45 lägenheterna kostar.
”Vi har ett ramavtal med Anticimex som innefattar alla våra bostäder så det är omöjligt även här, att säga vad varje lägenhet kostar”, skriver hon.

Men som exempel beräknar Anticimex att det kostar 65 000 kronor att sanera den hårt lössangripna lägenheten i huset. Enligt Cristina Gonzalez Pons, Huge Bostäders kommunikationschef, lade bolaget totalt 1,1 miljoner kronor på lössanering under 2018.

Hon berättar att cirka 80 – 100 av bolagets 8 000 lägenheter brukar ha problem med löss och kackerlackor varje år.
– Jag vet inte om 45 lägenheter med lössproblem i ett hus är rekord, men det är många, säger hon.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

Ni upptäckte det här i oktober, hur många lägenheter i huset har lössproblem idag?
– Cirka sju stycken, säger hon.

Annons

Förklaringen till att det är så mycket löss i höghuset är bland annat att de spridits från lägenheten som var full med löss. Men det finns också en annan förklaring.
– Det är mycket in- och utflyttningar och då ser vi att lössproblemen ökar. Det är jättejobbigt både för den som har löss och grannar om det sprider sig, säger hon.

Ärendet har ännu inte avgjorts av Hyresnämnden.

Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hemlösa får egen lägenhet i ny satsning – Huddinge kommun inför Bostad först

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.