Annons

Lovar renovering utan hyreshöjning

Göteborg Inte bara olika hyresnivåer vid renovering, utan en lägstanivå som innebär i princip ingen höjning alls. Det utlovar Kicki Björklund, vd för kommunala Bostadsbolaget i Göteborg.
Foto: Gustaf Görfelt

Det var på nyinvigda Arena Första Lång, inför en publik av såväl chefer i  andra fastighetsbolag som aktiva i Hyresgästföreningen, som Kicki Björklund släppte sin bomb.

– Vi vill kunna säga att ingen ska behöva flytta på grund av renoveringar. Ett nollalternativ måste finnas.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Uttalandet är smått sensationellt. Boendeaktivister, som till exempel hyresgästerna i Vita Björn i Majorna, har krävt nollalternativ en längre tid, men inget bolag har viljat kännas vid modellen.

Kicki Björklund menar däremot att möjlighet att välja nollalternativ är en nödvändighet.

– När jag arbetade på Sigtunahem stod 3 000 av våra 5 000 lägenheter inför akut ombyggnad. I de första lägenheterna höjde vi hyran med 55 procent, då fick 70 procent av hyresgästerna flytta. Vi insåg att så här kan vi inte fortsätta, var ska människorna i så fall ta vägen?

Annons
Läs ocksåSmåbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”Vaheel Mahjed Ahmed Ahmed jobbar heltid på en pizzeria. Ändå är han orolig för hur han ska klara hushållsekonomin när hyran för familjens lägenhet snart höjs rejält. "Jag har samma lön som förut, den går inte upp en krona", säger han.

Sigtunahem införde istället tre renoveringsnivåer, där mini-nivån innebar enbart stambyte av el, vatten, avlopp och ventilation samt nyrenoverade badrum. Sju av tio hyresgäster valde den nivån framför de två dyrare.

– När man valt att bo i en billig hyresrätt är det kanske så att man helt enkelt inte vill betala mer för sin bostad, även om man skulle klara av det ekonomiskt, sade Kicki Björklund.

I Sigtuna iordningställde bolaget även färdiga visningslägenheter och satte konkreta prislappar på vad varje alternativ skulle kosta, beroende på hur stor lägenhet den boende hade. Denna modell lovar Björklund att Bostadsbolaget ska tillämpa i fortsättningen.

Läs ocksåHyresgäster hos kommunala värdar kan riskera ockerhyra

– Man ska inte behöva köpa grisen i säcken. Det måste finnas valfrihet, delaktighet och en självklar dialogprocess. Vi ska sätta oss och diskutera med hyresgästerna i Norra Biskopsgården och i vårt nya bestånd i Hammarkullen och höra vad de vill.

Kicki Björklund betonade att socialt hållbara renoveringar inte handlar om någon sorts välgörenhet, utan om långsiktig affärsnytta.

Annons

Samtidigt gav hon en känga till de bolag som enbart gör standardhöjande förbättringar inne i lägenheterna, men inte genomför stambyte och annat nödvändigt underhåll. ”En kuliss” menade Björklund och hänvisade direkt till de lägenheter i Hammarkullen som Bostadsbolaget köpte av Carnegie förra året. De lägenheterna har en högre kvadratmeterhyra än bolagets gamla bestånd i stadsdelen, trots att inget stambyte genomförts.

Allmännyttan i Göteborg ska sträva efter att ingen ska behöva flytta vid renovering. Det har kommunfullmäktige beslutat Samtidigt blev det tydligt att inte ens Bostadsbolagets styrelse var förberedd på Björklunds utspel. Ordförande Johan Zandin (V) satt i publiken och var tvungen att omedelbart inflika en brasklapp.

– Siffran noll kronor har inte presenterats för styrelsen. Vi får kolla om det går, vi kan inte lova något. Men om lägsta höjningen landar på 100 eller 200 kronor är det också bra, sade Johan Zandin.

Läs också Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Ulf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det Förre fackordföranden rasar mot fackförbundets lyxrenovering av hans hyreshus: "Gör ont i mitt hjärta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.