Annons

Hyresstrid: Lundastudenter vägrar betala mer

Lund Underhållet är dåligt, bredbandet svajigt och hissen jämt trasig. Det hävdar hyresgäster på Smålands nation. Nu vägrar de gå med en hyreshöjning.
Foto: Kristina Wahlgren
Måns Henriksson har bott på Smålands nation i tio år. För honom är den en principfråga att inte gå med på någon hyreshöjning. Underhållet tycker han är för dåligt skött.

Det luktar unket av sopor i trapphuset på Smålands nation. Hissen är sönder. Någonstans kring sjunde våningen försöker en hissreparatör få liv i den igen.

Hyresnämndens ledamöter är här för en förhandling och besiktning tillsammans med hyresgästernas och värdens representanter. Vilken hyresnivå är rimlig för Smålands nations korridorsrum? Hyresvärden vill höja hyrorna. Hyresgästerna protesterar. Nu ligger avgörandet i hyresnämndens händer.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Carl-Henrik Stenmarker, advokat, och Rolf Svensson, konsult, företräder Smålands nations bostäder i hyresnämnden. Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen, och Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen, företräder hyresgästerna.

Hyresgästerna klagar på att hissen ofta är sönder och den här dagen får hela sällskapet på åtta personer från hyresnämnden ta trapporna upp till nionde våningen där Måns Henriksson bor sedan tio år.

Han är en av den handfull hyresgäster som vägrar gå med på den hyreshöjning som hyresvärden Smålands nations bostäder vill driva igenom.
– Egentligen skulle jag klara av att betala en högre hyra men det här är mitt sätt att protestera mot hur allting sköts här, säger Måns Henriksson.

Annons
Två veckor efter att hyresnämnden besiktigat korridorsrummen på Smålands nation kommer beslutet.

Måns Henrikssons rum är litet, som korridorsrum brukar vara: en säng, en bokhylla och ett skrivbord med flera datorskärmar är ungefär det som får plats. I fönstret står växter och i taket hänger ljusslingor. Det blir trångt när hela hyresnämnden ska inspektera rummet.
– Man kan säga att jag har haft tid att bo in mig, säger Måns Henriksson.

Han tycker värdens krav på hyreshöjning är omotiverat. Idag betalar Måns Henriksson 3 200 kronor i månaden. Värden vill höja med åtta procent, till 3 460 kronor i månadshyra.
– Hyresvärden kanske skulle sköta underhållet och renovera innan man börjar höja hyrorna, säger han.

Hyresgästen Måns Henriksson visar runt i sin korridor på Smålands nation i Lund.

Hyresrådet Ylva Lönnaeus frågar om bredbandet, om frysen som inte finns i köket utan ute i korridoren och om hur många rum det finns just här. Svaret är sju och i slutet av korridoren ligger det lilla köket. Det är slitet men man ser hela vägen till Malmö från balkongen. På golven i korridoren ligger det plastmattor och Petter Ek från Hyresgästföreningen påpekar att köket är ovanligt litet.

Ylva Lönnaeus (mitten) är hyresråd i hyresnämnden. Köket i korridoren på Smålands inspekteras av ledamöterna och hyresvärdens och hyresgästernas företrädare.

När nämnden är klara på Smålands nation beger de sig vidare till Parantesen, AF Bostäders studentboende, som ligger strax intill. Här finns lägenheter att jämföra med och Rolf Svensson, en av representanterna för Smålands nations bostäder, konstaterar att porttelefonerna inte funkar här. Normalt ger porttelefoner en något högre hyra.

Annons

De visas in en liten studentlya. Det är inte mycket större än rummet på Smålands men det ligger parkett på golvet, är renoverat betydligt senare och köket modernare med granitskivor.

En handfull av hyresgästerna på Smålands nation vägrar gå med på hyreshöjningen som Smålands nations bostäder har krävt.

Det här är hyresnämndens andra träff och innan ledamöterna promenerade hit genom Lund inleddes sammanträdet i tingsrättens lokaler. Men att bara sitta i en domstolssal räcker inte för att kunna fastställa en lämplig hyresnivå.
– De frågade inte mycket när de var här. Det var lite av en besvikelse. Men nu får vi se vad de säger om hyror, säger Måns Henriksson, efter besiktningen.

Fakta: Smålands nation

Smålands nations bostäder ligger i centrala Lund. Här finns 252 studentbostäder. Smålands nations bostäder drivs som en stiftelse och därmed är nationens ekonomi skild från bostadsdelen. Den senaste hyreshöjningen var på 3 procent.

Fakta: Hur bestäms min hyra?
  • Hyresvärden har rätt att kräva en hyreshöjning och en bruksvärdering av din lägenhet. Det är dock inte samma sak som att värden har rätt att höja hyran.
  • Vill du inte gå med på den nya hyran kan hyresnämnden pröva nivån.
  • Då tar nämnden bland annat hänsyn till standarden i lägenheten, läget och fastighetsförvaltningen.

 

Läs också Dyrast studenthyra i Uppsala Få studentbostäder klarar mål om rimliga hyror Högre hyra för Lundastudenter Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.