HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

M: ”Hyrorna i innerstaden är för låga”

Stockholm M vill se höjda hyror i innerstaden och ombilda kommunala hyresrätter i ytterstaden. Men S säger blankt nej till både höjda hyror och ombildningar. Det är några av skillnaderna mellan partierna inför höstens val.
Foto: Magnus Selander, Peter Knutson
Jan Valeskog, S och Joakim Larsson M är ansvariga för byggandet i Stockholm.

Joakim Larsson, oppositionsborgarråd (M), med ansvar för bostadsfrågor, menar att det är ett stort problem att många lägenheter står tomma i Stockholms innerstad. Eller att hyresvärdar hyr ut lägenheter till företag som hyr ut dem till hotell. Båda fenomenen är enligt honom ett symptom på att hyrorna i vissa områden är för låga.

– Jag är orolig över att hyresrätten är hotad om vi inte gör något och M vill ha samtal över blockgränserna om bostadspolitiken för de närmaste 15–20 åren, men det får i så fall bli efter valet.

Var kommer uppgifterna om att många lägenheter står tomma ifrån?
– Det är en uppgift från Fastighetsägarna som sagt att det kan röra sig om alltifrån flera tusen och uppemot tio procent. Men det är en uppskattning som måste utredas. Men visst finns till exempel en del som har kvar lägenheten som övernattningslägenhet trots att de har ett annat ordnat boende.

Vad vill du förändra?
– Om vi kommer överens över blockgränserna vill vi gå långsamt fram, till exempel med ett hyreshöjningstak på tre-fyra procent per år. Men hur det ska gå till får vi komma fram till i samtalen med de andra partierna. Men något måste göras, de senaste åren har värdarna fått höjningar som är lägre än inflationen.

Tror du ni kommer att komma överens med det andra blocket om det?
– Jag tror det finns ett internt tryck att förändra systemet inom till exempel S.

Förra mandatperioden tillät ni ombildningar, vad är er inställning nu?
– Vi kommer att tillåta ombildningar i ytterstaden i områden där det är underskott på bostadsrätter om vi vinner valet, om hyresgästerna vill det.

Vill ni sälja lägenheter i de kommunala bostadsbolagen?
– I stadsdelar där våra bolag är dominerande bör vi få in fler aktörer som också ger staden ekonomiska muskler att klara renoveringsbehoven.

Hur många vill ni sälja?
– Jag kan inte säga en siffra, men vi pratar om att få in välrenommerade värdar. Förra mandatperioden sålde staden till exempel till Einar Mattsson, Stena, Ikano med flera, säger han.

Kan ni sälja till exempelvis D. Carnegie?
– Jag utesluter ingen och man skall titta på de värdar som är välrenommerade och tar ansvar.

En tydlig skiljelinje mellan M och S är ombildning av hyresrätter. Jan Valeskog Stadsbyggnadsråd, (S), i Stockholm Stad säger blankt nej medan M är för i vissa områden.
– Det finns ingen anledning att ombilda, det behövs fler hyresrätter inte färre, säger Jan Valeskog.

M kan tänka sig att sälja hyresrätter till andra värdar, men inte heller S stänger dörren för en försäljning.
– Det finns inget planerat men det vore dumt att utesluta försäljning av enstaka fastigheter. Vi vill göra bra affärer som gynnar allmännyttan och det kan till exempel vara att få loss pengar till att bygga nya billiga lägenheter eller satsa på vissa områden.

När det däremot gäller blocköverskridande samtal om att höja hyrorna i innerstaden säger Jan Valeskog nej.
– Det är fullständigt befängt och ett förslag om marknadsanpassade hyror tar vi fullständigt avstånd ifrån. Högre hyror i innerstaden leder bara till trångboddhet och segregation, säger han.

Vad säger du om bilden av att hyresrätten är hotad om inte hyrorna höjs?
– Dels är uppgifterna om att många lägenheter står tomma ren spekulation, ingen vet hur många det är. Sedan är höjda hyror ingen lösning, hyresvärdar i stan har bra intäkter, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.