Annons

M och S eniga om att plocka ut miljoner från Varbergs Bostad

Varberg Imorgon fattar kommunstyrelsen beslut om att föra ut tio miljoner kronor från Varbergs Bostad till kommunen. Samtidigt kräver bostadsbolaget hyreshöjningar på nära 6 procent.

Som Hem & Hyra nyligen rapporterade är det många som är upprörda över Varbergs Bostads hyreskrav på nära 6 procent.

Varbergs Bostads vd, Ulf Hofstedt, har i andra medier sagt att den jämförelsevis stora hyreshöjningen behövs för att bolaget ska ha råd med nybyggnation.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men samtidigt som hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen den här veckan drar igång fattar kommunstyrelsen i Varberg beslut om att plocka ut runt tio miljoner kronor ur bolaget.

Pengarna motsvarar hälften av den vinst som Varbergs Bostad gjorde när man sålde en centralt belägen fastighet nyligen.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) tycker att värdeöverföringen är rimlig.

Läs ocksåNy hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i HallandStora torget i Varberg.

– Varbergs Bostad är välkapitaliserat, och det här påverkar inte bolagets resultat, säger hon.

Annons

– Anledningen till att vi gör detta just nu är att utdelningen måste göras under innevarande räkenskapsår.

Kan du förstå att vissa blir upprörda när Varbergs Bostad kommer med ett högt hyreskrav, samtidigt som kommunen plockar miljonbelopp ur bolaget?

Läs ocksåÄntligen post i brevlådan – men det tog nio månader

– Men det hör ju inte ihop. Anledningen till att vi fattar det här beslutet om att överföra hälften av reavinsten är det regelverk som finns: vi måste göra det samma år som försäljningen sker.

Varbergs Bostads starka ekonomi gör att bolaget mycket väl har råd att bygga nytt ändå, menar Ann-Charlotte Stenkil (M) vidare.

– Bolaget har en hög soliditet. Som det är idag är det inga problem att bygga nytt, och det görs ju redan idag, säger hon.

Också kommunstyrelsens vice ordförande, Jana Nilsson (S), är för att plocka ut tio miljoner ur bostadsbolaget.

Annons

– Ska kommunen ta in några pengar från en fastighetsförsäljning måste man göra det under innevarande år. Sedan kan man alltid diskutera vad man gör med pengarna, säger han och fortsätter.

– Vi vill gärna se att vårt allmännyttiga bostadsbolag tar ett stort ansvar när det gäller sociala frågor och integrationsfrågor.

Så en del av pengarna kan komma tillbaka in i Varbergs Bostad?

– Det finns inget sådant beslut, att pengarna ska gå tillbaka till bostadsbolaget. Men från vår sida har vi uttryckt att vi gärna ser att åtminstone delar av pengarna återförs för att jobba med sociala frågor.

Fakta: Varbergs Bostad

Kommunstyrelsen i Varberg träffas imorgon, tisdag den 28 oktober, för att fatta beslut om vinstöverföringen.
Om kommunstyrelsen går på arbetsutskottets linje blir det då beslut om att ca tio miljoner kronor förs över från Varbergs Bostad till kommunkoncernen.
Förhandlingar om nästa års hyra inleds senare i veckan mellan Varbergs Bostad och Hyresgästföreningen.
Enligt den senaste årsredovisningen (2013) låg Varbergs Bostads soliditet på 38,1 procent. Det långsiktiga målet, bestämt av kommunen, är att soliditeten bör ligga runt 30 procent.

Läs också Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar” Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.