Annons

Ny hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i Halland

Varberg Kommunala Varbergs Bostad höjer hyrorna med 4,6 procent i snitt. Höjningen är den högsta i hela Hallands län. Parterna var djupt oense och till slut krävdes ett beslut av Hyresmarknadskommittén i Stockholm.
Stora torget i Varberg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

”Vi står så oerhört långt ifrån varandra.” Så sa Ulf Hofstedt, vd för Varbergs Bostad, till Hem & Hyra tidigt i våras. Då hade den kommunala hyresvärden just valt att lämna förhandlingen med Hyresgästföreningen om årets hyror som pågått sedan januari.

I stället överläts beslutet om Varbergshyrorna åt parternas centrala tvistelösningsfunktion Hyresmarknadskommittén. Här har antalet ärenden detta krisår varit rekordmånga: närmare 90 stycken till dags dato.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu står det klart att Varbergs Bostad får höja hyrorna med i genomsnitt 4,6 procent. Det motsvarar cirka 320 kronor mer i månaden för en lägenhet som i dag kostar 7 000 kronor.

Höjningen gäller från och med april. Det innebär att hyresgästerna får betala tre månaders hyreshöjning i efterskott, utslaget på resten av året.

Historiskt hög hyreshöjning i år

Nivån är ”historiskt hög”, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlare Lennart Johansson. Han är besviken på att den kommunala hyresvärden lagt ett så stort ansvar på hyresgästerna för dagens svåra ekonomiska situation.

– När vi inte accepterade en ovanligt hög hyreshöjningsnivå lämnade de förhandlingarna. Det är under all kritik, säger han.

Lennart Johansson, förhandlingsledare Hyresgästföreningen.
Lennart Johansson, förhandlingsledare Hyresgästföreningen.

Varbergs Bostad ville från början höja hyrorna med 6,6 procent. I dag är vd Ulf Hofstedt ändå nöjd med slutresultatet.

Annons

– Vi tycker att Hyresmarknadskommittén har gjort en balanserad bedömning. Det här utfallet var helt nödvändigt mot bakgrund av de tuffa tider som vår bransch upplever just nu, för att vi ska kunna bedriva verksamheten på en bibehållen nivå.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Hallands högsta hyreshöjning

De genomsnittliga hyreshöjningarna hos övriga fem allmännyttiga bostadsbolag i Halland ligger i år på mellan 3,3 och 3,9 procent. I Varberg har Fastighetsägarna GFR tecknat en uppgörelse på 4,1 procent i snitt för privata hyresvärdar.

Ulf Hofstedt, vd Varbergs Bostad.
Ulf Hofstedt, vd Varbergs Bostad.

Men Ulf Hofstedt menar att en höjning på 4,6 procent inte drabbar hyresgästerna hos Varbergs Bostad hårdare än dem som bor på annat håll.

– Varbergs Bostad har bland de lägsta hyrorna i regionen. Så i hyresgästens plånbok är den här ökningen i kronor och ören inte större än vad kringliggande bolag har fått.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

Hyresgästföreningens Lennart Johansson förväntar sig dock större återhållsamhet inför nästa års hyresförhandlingar.

– Alla ska ha råd att betala hyran och samtidigt ha pengar över att leva för och då krävs det att bolagen tar ett större ansvar.

Annons

LÄS MER:

Så mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

Så förhandlas din hyra

Hela landet – så mycket vill värdarna höja din hyra

Fakta: Så höjs Varbergshyrorna

Snitthöjningen för alla hyresgäster hos Varbergs Bostad blir 4,6 procent. Men hur stor just din hyreshöjning blir beror på om uppvärmning och vatten ingår i din hyra eller om du betalar det separat. Så här fördelas hyreshöjningen:

  • Varmhyra 5,10 procent
  • Hyra exklusive vatten 4,70 procent
  • Hyra exklusive värme 4,40 procent
  • Hyra exklusive vatten och värme 4,00 procent
Läs också Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listan Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.