Annons

Majoritet kvinnor i föreslagen styrelse

Dalarna Fem av nio föreslagna ledamöter till regionstyrelsen i Hyresgästföreningen region Mitt är kvinnor. Medelåldern för styrelsen är 55 år.

På söndag håller Hyresgästföreningen region Mitt fullmäktige i Örebro. Förutom motioner, ska en styrelse med ny regionordförande väljas.

Valberedningens förslag är att fem kvinnor och fyra män väljs.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tidigare har styrelsen haft en majoritet män och en manlig ordförande. Men i och med att Helena Frisk föreslås som ordförande kan Hyresgästföreningen region Mitt för första gången få en styrelse dominerad av kvinnor.

– Jag tror inte vi har haft kvinnodominans tidigare i regionstyrelsen. Och jag tror inte att vi haft en regionordförande heller tidigare som varit kvinna. Så det är roligt. Men det var inte direkt en tanke utan råkade bara bli så.

Annons

Hur menar du?
– Eftersom vi byter ordförande var vi angelägna om att ruska om så lite som möjligt och få omval på resten av styrelsen. Det är en stor sak att byta ordförande efter så många år som Lars-Åke Larsson har suttit, så vi vill att hon ska få en rutinerad styrelse med sig, säger Ewa Haag som sitter i valberedningen.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Vägde ni in jämställdhetsaspekten i valet av ordförande?
– Nej det gjorde vi inte … eller ja – på så sätt att det är kul att vi får en kvinna. Men hon är en person med stor kompetens och det vägde tyngre än kön. Hon har en gedigen bakgrund av folkrörelsearbete, säger Ewa Haag.

Medelåldern på den föreslagna styrelsen är 55 år – sett till både om- och nyval. Den äldsta föreslagna är 69 år och den yngsta är 32.

Den föreslagna styrelsen är:

Annons

Ordförande:

  • Helena Frisk, Karlskoga, nyval, 48 år

Ordinarie ledamöter:

  • Marianne Svensson, Karlskoga, omval, 64 år
  • Carina Göransson, Borlänge, omval, 40 år
  • Hans Linke, Sköldinge, omval, 69 år
  • Eva Steen, Örebro, omval, 51 år
  • Bengt Fagrell, Hagfors, omval, 64 år
  • Jane Carlsson, Örebro, omval, 32 år
  • Roger Borg, Ludvika, omval, 64 år
  • Anders Brandt, Stallarholmen, omval, 65 år

Läs också Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.