Annons

Mammor mötte EU-parlamentariker i Motala

Motala Från Bryssel till en källarlokal i bostadsområdet Charlottenborg. EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP) besökte Världens mammor i Motala och berömde projektet.

Världens mammor föddes i Motala men når allt längre ut i världen. Alice Bah Kuhnke och flera lokala partikollegor slår sig ner vid långborden i Hyresgästföreningens lokal i Charlottenborg tillsammans med ett 30-tal av de mammor och barn som deltar i projektet. Borden täcks av ett av Världens mammors pågående arbeten. På stora, vita tygstycken har korta budskap och uppmaningar skrivits och broderats, tillsammans med ritade bilder.

— Vi började med det här i höstas inför att FN:s barnkonvention skulle bli svensk lag. Vad tycker du som mamma är viktigast? Det får man berätta här. Sedan ska vi hänga upp det på någon strategisk plats så att ingen glömmer bort att det här är viktigt, säger Sira Jokinen Lisse.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon är initiativtagare och projektledare för Världens mammor, men många av deltagarna kallar henne Världens mammors mamma och det trivs hon med.

Sira Jokinen Lisse berättar för Alice Bah Kuhnke, som tidigare var kulturminister, och de övriga församlade hur allt började.

— Barnavårdscentralerna i Motala slog larm om att det var väldigt många mammor som satt isolerade i sina hem. Då tänkte vi att så kan vi ju inte ha det.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Det blev starten för Världens mammor, som drivs av ideella föreningen Kisam med stöd av bland andra Hyresgästföreningen och flera hyresvärdar. I dag pågår projektet även i Vadstena, Linköping och Norrköping och antalet deltagare har växt till omkring 500 mammor och mellan 2 000 och 2 500 barn. 20 av de kvinnor som varit med längst går nu en ledarskapsutbildning för att kunna starta ännu fler grupper framöver.

— Vi är bland annat på gång i Hageby i Norrköping, berättar Sira Jokinen Lisse.

Annons

Världens mammors bas är skaparträffarna, som ofta hålls i olika bostadsområden. Där träffas kvinnor och skapar konst tillsammans.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

— Samtidigt löser vi världsproblem, både stora och små, och försöker göra bostadsområdena bättre, säger Sira Jokinen Lisse.

Systrarna Ghalia och Maha Syrjeah bor på Väster i Motala och brukar delta varje vecka. De tycker att det är spännande att en EU-parlamentariker kommer på besök.

Maha och Ghalia Syrjeah har varit med och skapat konstverket som uppmärksammar barnkonventionen och som pryder bordet i lokalen.

— Det är roligt, tycker Maha Syrjeah, som gärna vill visa upp sitt bidrag på den stora, vita duken på bordet.

Samah Bahlo känner igen Alice Bah Kuhnke från tiden innan hon blev politiker och jobbade som programledare på tv.

— Jag tycker att det är jättekul att du är här för jag känner igen dig från Disneydags när jag var liten. Därför tycker jag att det är jättekul att jag får chans att träffa dig, säger Samah Bahlo.

Annons

Alice Bah Kuhnke tycker att Världens mammor är ett bra exempel på vad eldsjälar kan lyckas med.

— Det är imponerande hur snabbt verksamheten har vuxit på bara tre år.

Vad tar du med dig tillbaka till EU-parlamentet från besöket i Motala?

— Att det här är ett konkret exempel på vad samverkan mellan olika samhällsaktörer kan åstadkomma. Det finns destruktiva krafter som vill bryta ner vårt samhälle och bara hitta fel. Det här är motsatsen, positiva krafter som bygger upp i stället, säger hon.

Läs också Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.