Annons

Många hyresgäster riskerar svart i rutan

Göteborg På måndag börjar kabeltv-nätet släckas ned för allmännyttans hyresgäster i nordöstra Göteborg. Trots det har fyra av tio hushåll inte tecknat något nytt tv-avtal än.

Efter att ha blivit uppskjutet i ett halvår är det nu dags: på måndag börjar kabeltv-nätet för allmännyttans hyresgäster i nordöstra Göteborg att släckas ned.

För att kunna se på tv efter helgen krävs en tv-tjänst i det nya fibernätet, Framtidens Bredband. Trots detta – att det snart alltså riskerar att bli svart i rutan – har fyra av tio hushåll hos allmännyttan i Nordost inte tecknat något nytt tv-avtal. Det säger Göran Leander, projektansvarig för Framtidens Bredband.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– I de nordöstra stadsdelarna är det runt 68 procent av hushållen som har tecknat bredbandsavtal, och ungefär 59 procent som tecknat tv-avtal.

– Det kan finnas flera möjliga förklaringar till det. Idag har du möjlighet att se på tv via nätet, du kan ha en parabol, mobilt bredband eller internet via telejacket. Många har nog gått över till att se på tv på det sättet. En annan möjlighet är förstås att folk inte fått någon information. Så kan det vara, även om vi informerat väldigt mycket. Vi har till och med fått kritik för att vi gått ut med för mycket information! En tredje möjlighet är att en del helt enkelt inte tycker att det är så viktigt med tv.

Annons

Nedsläckningen av kabeltv-nätet kommer att ske i fem etapper över hela Göteborg. I Nordost, som är först ut nu på måndag, har allmännyttan ungefär 11 000 lägenheter. Runt 4 500 av dessa har alltså inte tecknat något tv-avtal i det nya fibernätet.

Läs ocksåJätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i GöteborgAndreas Hedberg är hyresgäst hos storvärden Poseidon. Nu får han betala 400 kronor mer varje månad. Nästa år tillkommer ytterligare 340 kronor. "Om det ska kosta 10 000 spänn i månaden att bo i Göteborg får ju folk flytta", säger han.

Överenskommelse med Hyresgästföreningen

Anledningen till att nedsläckningen av kabeltv-nätet sköts upp ett halvår är att de kommunala bostadsbolagen och Hyresgästföreningen i februari nådde en överenskommelse: alla allmännyttans hyresgäster ska kunna se tio kanaler utan kostnad. I de fall hyresgästen bara vill ha ett ”baspaket” med de vanligaste kanalerna går bostadsbolaget in och betalar kostnaden för tv-box och abonnemang.

Hyresgästföreningens förhandlingschef, Pedram Kouchakpour, säger att man följer situationen noggrant.

– Det är viktigt att hyresgästerna har fått korrekt information om hur man ska gå tillväga, framför allt om att man har rätt till ett basutbud av kanaler utan extra kostnad. De kommande veckorna kommer vi att se hur det här utvecklar sig.

Annons
Läs ocksåPolitiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade förra veckans iskalla vindar för att protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

LÄS MER:

Bostadsbolagens extrakostnader fortfarande oklara.

Läs också Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Haveri för hyresförhandlingar i Göteborg – 110 000 hushåll berörs Unikt beslut stoppar helkaklat badrum och klinkergolv hos Mohamed: "En stor seger"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.