HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Mångfald ska smörja byggmaskineriet

Nyheter Kvinnor, nyanlända och oljearbetare ska lösa bostadskrisen. Det hoppas bostadsministern, som nu har utsett två samordnare som ska se över bristen på arbetskraft inom byggbranschen.

Samtidigt som det behövs över 700 000 nybyggda bostäder fram till 2025 bedömer Arbetsförmedlingen att rekryteringsproblemen kommer att öka. Samordnarnas uppdrag är därför att lägga fram förslag på åtgärder som kan bidra till att byggmålet uppfylls.

– För att kunna bygga mer måste vi bland annat se till att det finns tillräckligt mycket folk och gärna fler kvinnor inom byggbranschen. Det är också nödvändigt att bättre ta tillvara de nyanlända svenskarnas kompetenser, säger Peter Eriksson (MP).

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

– Det här uppdraget kommer även att ge oss en övergripande bild av pågående insatser och vad som måste göras för att kunna stimulera bostadsbyggandet.

På måndagen utsåg han teamet som ska ta fram förslag på åtgärder: Pia Enochsson, tidigare generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan, och Tommy Andersson som nyligen gick i pension från jobbet som avtalssekreterare och vice ordförande på facket för Skogs-Trä- & Grafisk Bransch. 

Deras förslag ska vara klara före jul men enligt Boverket, som nyligen skrev upp sin prognos, är behovet av nya bostäder allra störst de närmaste åren. Enligt myndigheten måste det byggas 88 000 bostäder per år fram till 2021, medan det ”bara” behövs 54 000 årligen under 2021 till och med 2025.

Annons
Läs ocksåGustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar"

Peter Eriksson gör samma bedömning som Boverket och sticker inte under stol med att traditionella utbildningsinsatser som görs i dag inte kommer att leda till ökat byggande förrän på längre sikt.

– Det största behovet finns de närmaste åren. Vi är uppe på en nivå på 60 000 påbörjade bostäder, men det kommer ändå inte att räcka fullt ut.

– Det krävs också åtgärder som kan funka på kortare sikt, säger han och nämner bland annat snabbutbildning av nyanlända med erfarenhet från byggbranschen. Lärlingar som inte har fått jobb och ingenjörer som tidigare har arbetat inom den norska oljeindustrin är också intressanta grupper, säger han – det är bland annat där som Pia Enochssons erfarenhet av yrkesutbildningar kommer in.

Läs ocksåLycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer"

Industriarbetare kan också bygga bostäder, säger Eriksson och lägger till att det då främst handlar om industriell massproduktion av lägenheter. Detta utan att ambitionen går stick i stäv med den ambition han uttryckte när han för mindre än tre månader sedan tillträdde som bostadsminister efter Mehmet Kaplan.

– Staten har en viktig roll som partner till kommunerna, men också för att göra det enklare och snabbare att bygga fler och bra bostäder, att bygga bostadsområden som är vackra där människor kan känna sig stolta över att leva i, sa han då.

Annons

 

Fakta: Samordnarna och deras cv:n

Pia Enochsson Nyligen pensionerad från skolverket där hon var avdelningschef. Tidigare statssekreterare (S) och generaldirektör för Myndigheten för yrkeshögskolan (2009-2013), Myndigheten för skolutveckling (2004-2008), samt Glesbygdsverket (1998-2003). I dag är hon ordförande för Delegationen för arbetsplatslärande vid yrkesintroduktionsanställningar (YA-delegationen).

Tommy Andersson Nyligen pensionerad avtalssekreterare och vice ordförande på facket för Skogs-Trä- & Grafisk Bransch. Ordförande för UNI Global Union, Graphical & Packaging (2009-). 

Källa: Regeringen

Läs också Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.