HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Migrationsverket stäms på mångmiljonbelopp

Tobo Aros Energideklarationer stämmer Migrationsverket på över 44 miljoner, för att myndigheten stoppat bolagets planer på asylboende i Tobo.
Aros Energideklarationer ville hyra ut till flyktingar i Tobo, men Migrationsverket satte stopp för planerna.

Målet pågår just nu i Norrköpings tingsrätt. Aros Energideklarationer kräver Migrationsverket på skadestånd eftersom myndigheten nekat bolaget att starta asylboende i Tobo i Tierps kommun.

Aros begär 39 000 kronor per dag från den 27 augusti 2013 och fram tills att bolaget får klartecken att hyra ut till flyktingar.

Läs ocksåLista: Så många nyanlända ska kommunerna ta emot 2020

Utöver det vill de ha ytterligare 87,5 kronor per dag mellan den 27 augusti 2013 och den 27 augusti 2015. Det innebär att skadeståndskravet är uppe i minst 44 miljoner kronor.

Enligt Migrationsverkets tilldelningsbeslut från den 27 augusti 2013, skulle runt 450 flyktingar placeras i Aros anläggningar i Tobo, Åre, Sundsvall och Strömsund.

Aros stod först på tur i upphandlingen och bolaget förväntade sig att få teckna ramavtal med Migrationsverket. Men i december 2013 beslutade Migrationsverket att frångå turordningen och inte teckna avtal med Aros, efter tips och skriverier i media om att allt inte stod rätt till i bolaget.

Läs ocksåFamilj stämdes på 400 000 kronor av Trollhättevärd

I beslutet hänvisade Migrationsverket bland annat till att Aros Energideklarationer har 22 ansökningar om betalningsföreläggande hos kronofogden, att det finns oklarheter kring ägarförhållandena och att bolaget i sitt anbud till Migrationsverket lämnat oriktiga uppgifter om brandskyddet i fastigheterna.

Aros Energideklarationer menar att Migrationsverket frångått rangordningen i upphandlingen utan giltiga skäl.

I sin stämningsansökan skriver bolaget att de inte har fått några ”förståeliga eller åtgärdsbara skäl” till Migrationsverkets avslag. Aros hävdar vidare att man lidit skada genom uteblivna intäkter och fasta kostnader för renoverade bostäder som fortfarande står tomma i väntan på att flyktingar ska flytta in.

Läs ocksåTrögt för kommunerna att ta emot nyanlända

Läs även

Aros vill starta asylboende i Tobo

Många frågetecken kring Aros Energideklarationer

Aros gick inte igenom besiktningen

Fakta: "Skandalhusen" i Tobo

De tio fastigheterna i Tobo ägdes fram till juli 2010 av Master Bob Collection, som informellt styrdes av Johan Stendahl, tidigare utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar av Hem & Hyra och dömd för bland annat ekonomiska brott. 2010 tog Toboholms Fastigheter över, med Johan Stendahl som vd.

Både Master Bob Collection och Toboholms Fastigheter blev en följetong i hyresnämnden med anmälningar om vanskötsel av fastigheterna. 2011 beslutade hyresnämnden att Toboholm skulle tvångsförvaltas och samma år gick bolaget i konkurs.

Ny förvaltare blev Fagerhyltan AB som även de fått kritik för att inte åtgärda brister och vara svåra att få tag i.

Våren 2013 stämde Johan Stendahl Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle på närmare 23 miljoner kronor eftersom han anser att tvångsförvaltningen är föreningens fel.

Hösten 2013 sålde Fagerhyltan husen till Aros Energideklarationer, som inte heller de utmärkt sig för att hålla fastigheterna i ett gott skick. Dock har vissa bostäder renoverats för att kunna hyras ut till Migrationsverket.

2015 tog Håkan Larsson Bilkonsult AB över fastigheterna.

Läs också Hyresgästens bild på spis lönade sig – vann i rätten Försvunnen hyresgäst skyldig 80 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.