Annons

Miljarder i avdrag till dem som äger bostad

Gävleborg Kostnaderna för rot-avdragen ökar igen. Skatteverket beräknar att de betalade ut 1,3 miljarder kronor till dem som äger sin bostad i Gävleborgs, Uppsala och Västmanlands län 2014.

Rot-avdraget kan som bekant bara utnyttjas av dem som äger en villa, en bostadsrätt eller ett fritidshus. För hyresrätter finns inget motsvarande och det är Hyresgästföreningen kritiska till.

– Den stora orättvisan är att Rot-avdraget enbart gäller ägt boende och inte hyresrätter, säger Torbjörn Rönnkvist, ordförande Hyresgästföreningen Region Aros-Gävle i ett pressmeddelande. Vi vet att många hyresgäster får svårt att bo kvar eftersom de inte klarar högre hyror sedan deras hem renoverats och därför kräver vi att även hyresrätter ska bli berättigade till Rot-avdrag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Skatteverkets ännu så länge preliminära siffor betalades 411 miljoner kronor ut för Rot-tjänster i Gävleborg under 2014. 359 miljoner kronor betalades ut i Västmanlands län och i Uppsala län betalades över en halv miljard kronor ut, 578 miljoner kronor. 

Annons

Rot-avdraget innebär att den som anlitar hantverkare får ett bidrag av staten till halva arbetskostnaden. Avdraget är begränsat till 50 000 kronor per person och år.

Rot-avdraget infördes 2009 och sedan dess har sex och en halv miljard kronor betalats ut till bostadsägare i de tre länen i region Aros-Gävle.

Annons
Läs ocksåHär är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022
Läs också Nästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster Här slipper hyresgästerna hyreshöjning 2021 Många hyror fortfarande inte klara i regionen Hyresgäster rättslösa vid brand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.