Annons

Många hyror fortfarande inte klara i regionen

Västmanland Hyresgäster riskerar att drabbas av retroaktiva hyreshöjningar när Hyresgästföreningen och bostadsbolagen inte kan komma överens om hyrorna.
Carina Wedin, hyresgäst i Sandviken, tycker att det är orimligt att, som Sandvikenhus vill, plussa på hyrorna med ytterligare fyra procent. "Då är det klart att det blir strandning. Vi behöver fler små och billiga lägenheter, inte höga hyreshöjningar. Folk måste ha råd att leva också", säger hon.

Varje höst förhandlar Hyresgästföreningen om hyrorna med de bostadsföretag som brukar justera hyresnivån från årsskiftet. Men trots att vi redan är inne i februari är det ovanligt många hyror som inte är klara: Knivstabostäder, Sandvikenhus, Salabostäder, Hallstahem, Hebygårdar och Gavlegårdarna.

I hela Sverige har totalt ett 20-tal hyresförhandlingar strandat och väntar på beslut i Hyresmarknadskommittén, HMK.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Region Aros-Gävle står för en fjärdedel av dem. Varför det är så måste vi analysera när krutröken lagt sig, säger Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

En gemensam nämnare är höga yrkanden och en ovilja hos bolagen att förhandla, enligt honom.

I samtliga fall är det bostadsbolagen som valt att lämna förhandlingsbordet. Sveriges allmännytta har inför förhandlingarna gått ut med en vägledning till medlemmarna att träffa en hyresuppgörelse på mellan 2,5 och 3,5 procent. Den rekommendationen spelar stor roll, tror Mårten Gulin.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

– Det har verkligen fått genomslag. I stället för att argumentera utifrån sina egna behov hänvisar bolagen nu till faktorer som att betalningsförmågan i landet ökar. Det gör det svårare att hitta lokala lösningar.

Kungsörs Fastighets AB var nära att lämna förhandlingsbordet före jul, men lyckades i januari komma överens om en hyresnivå på 2,15 procent från den 1 februari. Vd:n Mats Åkerlund tycker att förhandlingssystemet är förlegat.

Annons

– Som det är nu kan Hyresgästföreningen bara säga nej, utan att ta ansvar för vad det innebär för bolaget.

Läs ocksåFick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"Bostadsområde i Emmaboda och EBA skylt.

KFAB yrkade på en höjning med 3,42 procent. Åkerlund säger att han inte tagit hänsyn till Sveriges allmännyttas direktiv utan enbart sett till bolagets behov.

– Vi har bland annat ett gammalt fastighetsbestånd som vi behöver underhålla.

Sveriges allmännytta håller inte med om att det är ovanligt många strandningar i år.

– Vi ser inget mönster i de förhandlingar som går vidare till Hyresmarknadskommittén. Antalet förhandlingar som förs vidare till HMK har varierat kraftigt mellan olika år, säger chefsekonom Susanna Höglund.

Tillsammans med Hyresgästföreningen har Sveriges allmännytta en gemensam rekommendation om att förhandlingarna ska ta högst tre månader från det första mötet för att undvika retroaktiva hyreshöjningar.

Annons

Hyrorna 2020 i Uppsala län + Norrtälje

Kommun Bostadsbolag Yrkande Överenskommelse Från och med när
Norrtälje Roslagsbostäder 3,5 procent 1,9 procent 01-jan-20
Enköping Enköpings hyresbostäder 3,2 procent Förhandlingar pågår
Knivsta Knivstabostäder 3,5 procent Förhandlingar pågår
Heby Hebygårdar 5,35 procent Strandat
Östhammar Östhammarshem 3,5 procent 1,56 procent 01-jan
Håbo Håbohus 2,75 procent 1,5 procent 01-jan-20
Tierp Tierpsbyggen 3,95 procent 1,99 procent 01-jan-20

Älvkarlebyhus förhandlar från ett senare datum.

Hyrorna 2020 i Västmanland

Kommun Bostadsbolag Yrkande Överenskommelse Från och med när
Västerås Mimer 3,4 procent 2,25 procent 01-feb-20
Hallstahammar Hallstahem 3,3 procent Strandat
Sala Salabostäder 3 procent Strandat
Surahammar Surahammarshus 2 procent (tvåårig överenskommelse från 2018) 01-jan-20
Kungsör Kungsörs Fastighets AB 3,42 procent 2,15 procent 01-feb-20
Arboga Arbogabostäder 3,95 procent 2,45 procent 01-jan-20
Köping Köpings Bostads AB 3,4 procent 2,1 procent 01-mar-20

Skinnskatteberg samt NVK i Fagersta och Norberg förhandlar från senare datum.

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den tvistlösningsinstans som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens.

Kommittén består av representanter för Hyresgästföreningen och Sveriges allmännytta.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm Höjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.