HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgäster rättslösa vid brand

Gävleborg Som hyresgäst har du svaga rättigheter om lägenheten brinner. Du kan mista kontraktet oavsett vad som orsakat branden. Under 2018 brann 279 lägenheter i Uppsala, Västmanlands och Gävleborgs län.
Foto: Getty Images / Pixabay / Montage
Som hyresgäst har du svaga rättigheter om lägenheten brinner.

Det senaste året har flera storbränder rasat i hyreshus i region Aros-Gävle. På Råby i Västerås spreds en lägenhetsbrand via en balkong och övertände taket på en hel hyreshuslänga i februari i fjol. I september fick ett 40-tal lägenheter på Lillsidan i Enköping evakueras efter att det hade börjat brinna i en lägenhet. En av dem som miste sitt hem är Annette Dieke.

Under 2018 fick räddningstjänsten rycka ut på totalt 279 lägenhetsbränder i region Aros-Gävle.

Läs ocksåMehdi och hans dotter satt fast i hissen i 45 minuter – "kan hända igen"

Men det är långt ifrån självklart att hyresgäster kan flytta tillbaka till lägenheter när det varit eldsvåda. Enligt lag kan hyresgästen bli av med hyreskontraktet om lägenheten blivit obrukbar i samband med brand. Det är upp till hyresvärdens goda vilja att låta hyresgästen flytta tillbaka eller att erbjuda henne eller honom en ersättningslägenhet.

Vid storbranden på Lövsångargränd på Råby fick totalt 24 hushåll evakueras. Även i det fallet tar det ett år innan det går att flytta in igen.

– Samtliga hyresgäster har erbjudits ersättningslägenheter. En del har erbjudits andra lägenheter permanent eftersom det har dragit ut så på tiden, säger Anette Jansson, uthyrningsansvarig på Mimer.

Läs ocksåUnderkända hissar körs trots förbud: "Folk kan skadas och till och med dö"

En lägenhetsbrand innebär av naturliga skäl en traumatisk upplevelse för de drabbade.

– Det är förknippat med väldigt mycket ångest för hyresgästerna. En del har svårt att flytta tillbaka eftersom mycket är förknippat med det tillfälle då ens hem brann. Det är väldigt jobbigt att bli av med sitt hem på det sättet, säger Anette Jansson.

Att en hyresgäst sägs upp i samband med brand är dock en ovanlig åtgärd för Mimer, uppger bolaget.

Läs ocksåSkuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

– Om det är en skötsam hyresgäst och det har skett en olycka, har vi aldrig nyttjat lagen om man säger så. Men om det har varit stökigt och risk för fortsatt fara har vi ibland haft skäl att avsluta hyreskontrakt, säger hon.

Många tycker att lagen är orättvis mot den som drabbas. 2018 föreslog en statlig utredning att hyresgästers rätt bör stärkas. Något lagförslag utifrån den utredningen har ännu inte lagts fram.

Fakta: Lägenhetsbränder i Aros-Gävle 2018

Uppsala län + Norrtälje: 106 stycken

Västmanland: 96 stycken

Gävleborg: 77 stycken

Källa: MSB

Läs också Bjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand "I bästa fall har vi varit fångna i lägenheten när hissen stått still"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.