HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Miljöpris till stadsodling i Borås

Borås Stadsdelen Norrby i Borås hakade i våras på trenden med stadsodling. Nu har kommunen uppmärksammat projektet med sitt miljöpris.
Foto: Johanna Ohlson
Regler som ska motverka trångboddhet hos AB Bostäder i Borås gör att Robley Hussein och hennes familj blir fast i sin tvåa. De är för många för att få söka båda treor och fyror. "Jag förstår att de tycker vi är för många för att bo i en fyra, men det måste ju vara bättre än att vi bor i en tvåa?"

Om en vecka delas Borås stads miljöpris ut på Folkets hus. 10 000 kronor går till stadsodlingen i AB Bostäders kvarter på Norrby. 

– Det är väldigt kul med den positiva uppmärksamheten. Det är de boende som ska lyftas fram. Det är de som har drivit det hela, säger Kai Jacobsson, verksamhetsstrateg för social hållbarhet hos AB Bostäder i Borås.

Läs ocksåLeylas sinnesnärvaro stoppade lägenhetsbrand

I dag finns det 30 stycken lotter, 15 kvadratmeter stora, som ett drygt 20-tal personer tar hand om. Men sedan projektet startade har många hört av sig och köar nu för att också få bruka en bit jord. Odlingarna är insprängda i bostadsområdet, något som många var tveksamma till i början. Det fanns en stor oro för skadegörelse. Men oron visade sig helt obefogad.

– Det finns inte en enda en som förstört något. Odlingarna har respekterats av alla. Detta trots att Norrby har problem med nedskräpning och förstörelse annars, säger Kai Jacobsson.

Motiveringen till att Norrbyodlingen ska prisas är att man genom odlingen inte bara satsat på ekologisk hållbarhet, utan även på ekonomisk och social. Kai Jacobsson tycker att den största vinsten i nuläget faktiskt är den sociala. Något man också hoppas kunna utveckla med hjälp av prispengarna.

Läs ocksåBoråskvinna förlorar sitt hyreskontrakt - nämnden oenig

– Det här är något som för människor samman. Det är också något som förskönar området och förändrar synen på det, både för de som bor här och de som kommer på besök.

Bakom satsningen står många. AB Bostäder, Hyresgästföreningen, kommunen, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet och kyrkan har alla varit delaktiga. Så exakt hur pengarna ska användas har man inte kunnat ta beslut om än.

– Det finns några som pratat om att ta det hela ett steg till. Kanske skaffa ett hönshus eller en biodling. Andra vill ha fler bänkar och kanske en grillplats. Vi får se efter vi haft ett boendemöte med dem som odlar. Det viktiga är att pengarna ska gå till de odlingslotter som finns.

Läs ocksåHyresgäster i Borås protesterar mot sopstation mellan husen
Läs också Rasistisk eller modig? Rapporten Lägesbild Norrby upprör i Borås Okej att låta vännerna låna sovrummet i väntan på bostad

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.