Annons

Misstänkt mutbrott hos privatvärden Västerstaden

Göteborg Västerstaden har polisanmält en anställd i Göteborg för misstänkt mutbrott. Anklagelserna utreds nu av riksenheten mot korruption. Även köparna riskerar att bli dömda.

Det var SVTs Uppdrag Granskning som nyligen avslöjade misstänkt handel med hyreskontrakt i Göteborg. En anställd hos den privata hyresvärden Västerstaden ska ha tagit betalt för att förmedla lägenheter inom bolagets bestånd, med hjälp av en mellanhand.

Västerstaden har gjort en polisanmälan med anledning av uppgifterna. Polisen i Göteborg har överlämnat ärendet till riksenheten mot korruption. Rent praktiskt utreds det av polisens nationella operativa avdelning, tidigare rikskrim.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Förundersökning om mutbrott är inledd, bekräftar kammaråklagare Johan Lindmark.

Det är alltid straffbart att sälja hyreskontrakt. I vissa fall slipper dock köparen undan, och kan till och med ha rätt till pengar i retur. Det gäller exempelvis om någon kräver pengar emellan vid ett lägenhetsbyte.

Annons

– Men sedan har du situationen att en tjänsteman på ett kommunalt eller privat bostadsbolag utan arbetsgivarens tillstånd ser till att människor får en hyreslägenhet mot betalning. Han eller hon säljer en rejäl förtur i hyreskön, kan man säga. Det är ett klockrent mutbrott. Om jag kan bevisa det ska värdet av mutan förverkas, alltså tillfalla staten. Så det kan bli rätt olika konsekvenser för köparen beroende på vem han eller hon har köpt lägenheten av, säger Johan Lindmark.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

Det försvårar också bevisläget, eftersom ingen av parterna har intresse av att affären uppdagas om båda har mycket att förlora. Både lägenhet, jobb och pengar ligger i potten. Enligt Johan Lindmark leder få anmälningar till fällande dom, eller ens åtal. Samtidigt skapar bostadsbristen en marknad just för kontraktshandel.

– Det finns risk att det ökar. Men jag kan inte uttala mig om det är någon trend eller inte. Just nu har vi flera ärenden på enheten. Det är mutsituationen som hamnar hos oss, där man köper av en tjänsteman. Primärt handlar det om personer som är nyanlända till Sverige som köper lägenhet på detta sätt, säger Johan Lindmark.

Annons

Att ge eller ta emot en muta kan ge upp till sex års fängelse om brottet bedöms som grovt.

Läs ocksåÖverenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyraMónica och Prudencia Heras tycker fortfarande att Västerstadens hyreshöjning är för hög i förhållande till underhållet, som de upplever som mycket eftersatt.
Fakta: Västerstaden

Förvaltar ungefär 3 500 lägenheter i nio svenska städer, framför allt i Göteborg men även i Borås, Kungälv, Trollhättan, Uddevalla, Vara och Varberg. Har sitt huvudkontor på Viktoriagatan i Göteborg.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Fängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas Kommunal vd fixade hyresrätt till sonen – döms till fängelse för flera fall av mutbrott
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.