Annons

Mitthem vill testa gränserna för sopsystemet

Sundsvall Producenterna äger plasten, metallen och pappret som du samlar in. Det går inte att sälja till högstbjudande. Eller? Nu gör Mitthem ett försök.
Har du undrat över varför du får pengar för tomburken, men inte för ketchupflaskan? Det har Tomas Ölander, Mitthem, gjort.
 
– Hyresgästerna borde få tillbaka pengar på något sätt när de källsorterar. Det skulle öka motivationen, anser Tomas Ölander.
 
För en tid sedan blev Mitthem kontaktat av ett företag som vill köpa den plast som Mitthems hyresgäster sorterar ut. Problemet är att Mitthem inte har rätt att sälja plasten. Och det har inte du som sorterar heller. Plasten tillhör den som producerat förpackningen och det är endast den entreprenör som har tillstånd från producenten som får handha förpackningarna.
 
– I dag vore det finansiellt självmord att köpa in plast. Det finns ingen lönsamhet i det, säger John Strand, vd på förpacknings- och tidningsinsamlingen, det företag som har till uppgift att se till att förpackningar och tidningar i Sverige samlas in och återvinns.
Strand har inte hört om någon annan fastighetsägare i Sverige som försökt sig på försäljning av förpackningarna.
 
– Nej, det låter konstigt. Det finns inget värde i det här.
 
– Skulle vi kunna sälja våra sopor kunde vi återinvestera pengarna i bättre sopstationer till exempel, säger Tomas Ölander.
 
Men då måste lagar och förordningar ändras. Och priserna på de insamlade förpackningarna stiga. 
 
Fakta återvinning:
Enligt förordningen om förpackningar är det endast producenterna som får befatta sig med avfallet de själva producerat. Det innebär att en källsorterad förpackning inte får säljas till högstbjudande utan tillhör producenten. Men lagen bedöms av många som tvetydig och frågan om vem som får sälja de sorterade förpackningarna har aldrig satts på sin spets. I dag är tidningar den återvunna sopa som är lönsammast.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen Juristen om hyresgäster som krävs på betalning för störning: "Unik prövning blir vägledande" Hyresgästen Anastasiia anklagas för störningar: "Känner mig ständigt övervakad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.