Annons

MKB höjer parkeringspriserna för alla – 10000 platser berörs

Malmö Bostadsbolaget MKB höjer parkeringspriserna för alla hyresgäster. Både de som parkerar i garage och på parkeringsplatser kommer att få betala mer, i takt med att de gamla avtalen sägs upp. De som får den största höjningen kommer att få betala 500 kronor mer i månaden.
Clara Lopes tycker inte att MKB har gjort någonting som motiverar att hon ska betala mer för samma garageplats.
Foto: Anders Högmark
Clara Lopes tycker inte att MKB har gjort någonting som motiverar att hon ska betala mer för samma garageplats.

Clara Lopes bor på Bellevuegården och är en av de som kommer att få betala mer. Hyran för hennes garageplats i den gallerförsedda delen höjs från 330 till 450 kronor i månaden.

– Jag har precis gått i pension och försöker dra ner på kostnaderna, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är fattigt folk som bor här så det är mycket pengar.

Under sommaren ska MKB installera övervakningskameror i garaget. Det tycker hon är positivt, men annars har hon inte märkt av några förbättringar som hon menar kan motivera höjningen.

– Det är inte ens rent här, säger Clara Lopes och tittar ner på golvet.

Läs ocksåSå hyr du ut din garageplats i andra hand

MKB har sedan årsskiftet börjat att säga upp de avtal som finns för garage och p-platser. Anna Lilja är fastighetschef på MKB, och berättar att ungefär en tredjedel av kontrakten går ut i år. Majoriteten av alla kontrakt kommer att ha löpt ut under 2020. Att alla inte erbjuds ett nytt kontrakt samtidigt beror på att de avtal som finns nu har olika uppsägningstider. Därför kommer under en period olika kunder att få betala olika mycket för samma tjänst – något som Clara Lopes reagerat på.

– Det är orättvist att jag har samma garage som mina grannar men ska betala högre hyra, säger hon.

Clara Lopes har bott på Bellevuegården i 39 år - och trivs med sin lägenhet. Från början ingick bilplatsen i lägenhetskontraktet, men år 2000 förhandlades detta bort.
Clara Lopes har bott på Bellevuegården i 39 år – och trivs med sin lägenhet. Från början ingick bilplatsen i lägenhetskontraktet, men år 2000 förhandlades detta bort.

I nuläget finns det både avtal som är tidsbegränsade, och de som inte är det. Alla nya avtal som sluts kommer att vara tillsvidareavtal, med en årlig höjning på 2,5 procent.

– Syftet har inte varit att öka intäkterna utan att gör villkoren för att hyra en parkeringsplats mer lika, säger Anna Lilja.

Annons

MKB kommer att beräkna priserna efter hur attraktiv platsen är, var den ligger, och vilken typ av parkering det är.

Alla 10 000 garage- och parkeringsplatser kommer att få höjda hyror – i vissa fall kraftigt höjda. Enligt MKB:s hyresanalytiker Anna Holst kommer 200 avtal få en höjning över 250 kronor, och ”något enstaka” av dessa får en höjning med 500 kronor.

Läs ocksåBesked från MKB – Bellevuegården i Malmö får övervakningskameror

De som får en höjning på mer än 250 kronor kommer att få en infasningsrabatt, där höjningen sker gradvis, berättar Anna Lilja.

Ska man se det som ett tecken på att det är en kraftig höjning?

– Vi har ju lagt höjningarna så att de ska passa för hur marknaden fungerar. Om det är mycket eller inte är en subjektiv bedömning, säger Anna Lilja.

För den som är missnöjd med prishöjningen finns det mycket små möjligheter att påverka MKB:s beslut.

Sead Kurtovic är tillförordnad förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.
Sead Kurtovic är tillförordnad förhandlingschef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Sead Kurtovic är tillförordnad förhandlingschef för Hyresgästföreningen.

– P-priser är marknadsberoende och faller utanför vårt uppdrag. Vi kan inte påverka dem. Det vi kan göra är att ge rådgivning till våra medlemmar i sådana situationer, säger han.

Annons

Till skillnad från hyreslägenheter kan bruksvärdesprincipen inte tillämpas på parkeringar.

Den enda situation där Hyresgästföreningen kan påverka hyresnivåerna är då parkeringen ingår i avtalet för bostaden, men den lösningen är ovanlig.

Mats Lindahl är jurist på Hyresgästföreningen.

Beroende på om parkeringsplatsen är i en byggnad med väggar och tak eller ute i det fria gäller olika lagar, berättar Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen.

Den som hyr en garageplats kan vända sig till Hyresnämnden, som kan pröva om den nya hyran är skälig eller inte. Om hyresnämnden kommer fram till att hyran är oskälig kan hyresgästen sedan vända sig till tingsrätten för att kunna kräva ut ett skadestånd, på maximalt så mycket som en årshyra ligger på.
– Men jag tror att sannolikheten är ganska liten att det skulle bli så, säger han.
Däremot kan Hyresnämnden inte sänka själva hyresbeloppet. Kan parterna inte enas i en förlikning måste hyresgästen acceptera den nya hyran eller lämna garageplatsen när avtalet löper ut.

En parkering i det fria är på juristspråk inte ett hyresavtal utan ett lägenhetsarrende. Då finns det inga möjligheter att pröva om hyran är skälig eller inte.

– Då är det ”take it or leave it”, säger Mats Lindahl.

Fakta: MKB:s parkeringsplatser
  • Det kommunala bostadsbolaget MKB hyr ut olika typer av parkeringsplatser runt om i Malmö.
  • Även de som inte bor i MKB-lägenheter eller bor i ett annat område än där parkeringsplatsen finns kan vara kunder. Dessa får i så fall betala ytterligare 25 procent för p-platsen. Beloppet motsvarar momsen.
Fakta: Så mycket dyrare blir det
  • Omkring 200 avtal kommer att få en höjning på 250 kronor i månaden eller mer.
  • På MKB:s hemsida kan du själv se hur mycket det kommer att kosta där du brukar ställa bilen.
MKB:s höjda parkeringspriser
Läs också Hyresgäster på Sorgenfri vill inte betala för MKB:s elrenovering Hyresgästföreningen protesterar mot vinstuttag från MKB Hyresvärden betalade inte elräkningar – Gabriel fick duscha i kallvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.