Annons

Hyresgäster på Sorgenfri vill inte betala för MKB:s elrenovering

Malmö Bra att MKB renoverar elen – men fel att hyresgästerna ska få höjd hyra. Det tycker 15 boende på Sorgenfri i Malmö. Men efter ett av­görande står det klart att bostadsbolaget får genomföra renoveringen.
Annette Gunnarsson (till vänster) och Sofia Halth tyckte det var viktigt att markera mot MKB:s planer. ”Någonstans måste man sätta stopp och säga nej”, säger Annette Gunnarsson.
Foto: Anders Högmark
Annette Gunnarsson (till vänster) och Sofia Halth tyckte det var viktigt att markera mot MKB:s planer. ”Någonstans måste man sätta stopp och säga nej”, säger Annette Gunnarsson.

MKB ska renovera elsystemet i 286 lägenheter på Sorgenfri. Åtgärden är inte kontroversiell, eftersom som husen är från 1950-talet och därför saknar moderna lösningar, som till exempel jordfelsbrytare.

Konflikten rör i stället om de nya, jordade uttag och lamp­knappar som kommer till i lägenheterna ska ses som en standardförbättring – och därmed kunna motivera en hyreshöjning.
– Det är riktigt dåligt. Det ska ingå i det de höjer hyran med varje år, säger Annette Gunnarsson, som är en av de som inte lämnat medgivande till åtgärderna.
Grannen Sofia Halth håller med.
– Även om det är lite pengar i kronor är det procentuellt en hyreshöjning som känns orimlig, säger hon.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresnämnden har nu prövat frågan – och beslutet är till MKB:s fördel. De nya uttagen och knapparna i lägen­heterna är enligt hyresnämnden att betrakta som standardhöjningar – även om de ligger ”i närheten av” vanligt underhåll. Formellt sett avslår Hyresnämnden MKB:s ansökan – eftersom åt­gärderna bara har ”en obetydlig inverkan på lägenheternas bruksvärde” och bolaget därmed inte ens behöver söka tillstånd.

Annons
Motståndare. Annette Gunnarsson (till vänster) och Sofia Halth.

Hyreshöjningarna beräknas bli mellan 90 och 120 kronor i månaden, enligt MKB:s jurist Lars-Gunnar Larsson.
Kunde ni inte ha bjudit på den här lilla förbättringen utan att hävda att den var standardhöjande?
– Det har varit uppe till diskussion men man kom fram till att det inte var aktuellt, säger han.
Thomas Lindgren är förhandlare på Hyresgästföreningen. Enligt honom finns det ingen exakt beloppsgräns för hur en ”obetydlig inverkan” höjer hyran, men att det brukar ligga runt en hundralapp.

Kan du förstå om hyresgästerna känner att de inte har en chans?
– Det har de ju inte eftersom beloppet är för litet, säger han.

Annons
Läs ocksåNy el ger höjd hyra

Sofia Halth ser en risk med att fler liknande hyreshöjningar kommer att följa.
– Det måste finnas lägenheter kvar där folk som inte har så höga inkomster har råd att bo, säger hon.

Fakta: Hyresvärden får ofta rätt

Hyresvärden får ofta rätt, när frågan om en renovering tas upp i hyresnämnden. Det visar statistik från Hyres- och arrendenämnden i Malmö, som Hem & Hyra låtit ta fram.

Läs också Hyresgästföreningen protesterar mot vinstuttag från MKB Hallick blir av med lägenheten Statligt stöd sänker hyrorna för minst 1 000 lägenheter i Malmö Hyresgäster störs av sexköpare Stadens ljus ska locka besökare till Sorgenfri Kritor sätter färg på Båstadgatan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.