Annons

Mönsterås bostäder vill höja hyran med 2,5 procent

Kalmar Mönsterås bostäder vill höja hyran med 2,5 procent från 1 januari. Bostadsbolaget räknar med att deras kostnader kommer att öka nästa år - med mer än vad de begärt i hyreshöjning.
– De säger att de inser att de inte kan ta ut alla sina kostnader, därför yrkar de på en lägre hyreshöjning. Det gör det svårt att titta på kalkylen när vi inte vet vad de prutat på själva, säger Hyresgästföreningens förhandlare Anders Österman.
Det är framför allt kostnaderna för fjärrvärme som ligger till grund för hyreskravet. Dessutom vill bostadsbolaget ta ut en internränta.
– Det är en tvistefråga vi haft i många år. När de gör saker använder de av det egna kapitalet och då vill de ha ränta på det, säger Anders Österman.
De lånar av sig själva, alltså?
– Ja.
Internräntan ligger på 5 miljoner kronor och av dem är 3 miljoner kronor för nedskrivningar av fastighetsvärdet på de fastigheter som rivs i Åsevadsområdet.
 
Höjningen med 2,5 procent motsvarar 128 kronor per månad för en trea på 72 kvadrat.
I Kalmar län har hittills en hyresförhandling avslutats. Det är Kalmarhem som kommer att höja sin hyra med knappt en procent nästa år.
Mönsterås bostäder och Hyresgästföreningen kommer att träffas den 18 november för att påbörja förhandlingarna.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.