Annons

”Myndighet ska övervaka ombildningsstämmor”

Nyheter En statlig myndighet ska övervaka ombildningsstämmor. Det föreslår Hyresgästföreningen i en skrivelse till justitiedepartementet.​
Köpstämmor där det ska beslutas om ombildning till bostadsrätt kan bli stormiga tillställningar. Framför allt i Stockholm har de förekommit högljudda trätor mellan de som vill köpa sin lägenhet och de som vill att fastigheten ska fortsätta att vara hyreshus.
För att undvika detta vill Hyresgästföreningen att en oberoende myndighet ska övervaka köpstämmor. I en skrivelse till justitiedepartementet framförs förslaget. Föreningen skriver att det förekommit uppgifter om falska fullmakter , påtryckningar, skadegörelse och hot. Om det anses för långtgående med myndighetskontroll vid alla ombildningar så bör det enligt Hyresgästföreningen i vart fall vara möjligt när minst 10 procent av hyresgästerna kräver detta. I första hand tänker sig föreningen att länsstyrelsen ska ansvara för övervakningen.
 
Ett liknande förslag motionerade nyligen några socialdemokratiska riksdagsledamöter om. Då avslogs motionen.
– Vårt förslag har stöd från en del partier. Vi kan inte ge upp bara för att det blev avslag denna gång. Det kan hända att regeringen ändrar uppfattning och vi har ett riksdagsval i höst, säger P-G Nyström, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.
Det är svårt att få någon uppfattning om i hur många av alla ombildningar till bostadsrätt där det misstänks förekomma oegentligheter. Men för att stävja problematiken har de tre stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm numera en oberoende jurist som övervakar köpstämmor.
 
PO Brogren, presstalesman för Hyresgästföreningen region Stockholm, har ett 30-tal aktuella ärenden där hyresgäster hört av sig till föreningen om misstänkt fusk vid pågående ombildningsprocesser.
– Vi får inte höra hela verkligheten. Men jag har under mina 40 år i hyresgäströrelsen aldrig varit med om en fråga som engagerar hyresgästerna så mycket, och där det förekommit så mycket smutsiga metoder. Det kan hända att nej-sägare till ombildningar inte alltid varit guds bästa barn, men det är framför allt ja-sidan som använder sig av falska fullmakter och andra ruttna knep, säger PO Brogren.

Annons
Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.