Annons

Namnlistor mot försäljningar överlämnade

Gävle På onsdagseftermiddagen lämnade Hyresgästföreningen i Gävle in sina protestlistor mot de planerade försäljningarna av kommunala hyresfastigheter. 620 Gävlebor har skrivit på.
Ulla-Maja Moilanen, styrelseledamot i Hyresgästföreningen i Gävle. Foto: LENA MATTSSON

Hyresgästföreningen i Gävle har i flera månader kämpat för att få Gävles politiker att ändra sig i frågan om försäljningar av 700 lägenheter i Bomhus och Sätra. På luciadagen hölls en manifestation på Stortorget bland annat med budskapet Sälj inte mitt hem.

– Jag kan inte förstå att de ska behöva sälja 700 lägenheter för att bygga 100 nya. Att Gavlegårdarna har rätt att sälja lägenheter behöver ju inte betyda att de måste sälja, sa föreningsstyrelsens Ulla-Maja Moilanen bland annat på det mötet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och i dag lämnade alltså representanterna för Gävleföreningen över protestlistor med drygt 600 namn till kommunalrådet Jörgen Edsvik (S). Annica Enroth, som bland annat startat en Facebookgrupp mot försäljningarna, bor själv i ett av försäljningsobjekten i Bomhus:

– Jag flyttade därför att jag inte trivdes hos min tidigare privata hyresvärd och jag har varit så glad över att få bo hos Gavlegårdarna. Jag har känt att jag kunnat lita på att min nya värd sköter underhåll och annat men nu tvingas jag hyra privat igen om området säljs.

Annons

När Jörgen Edsvik tog emot mappen med namnunderskrifterna tackade han för det engagemang medlemmarna i Hyresgästföreningen lagt ned och lade till att han uppskattar engagemanget även om han och föreningen inte alltid är överens i sakfrågorna.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Kommunstyrelsen i Gävle sa redan i höstas ja till försäljningen och frågan avgörs slutgiltigt av kommunfullmäktige nästa måndag, 23 februari. Ulla-Maja Moilanen tror att det blir försäljning trots allt.

– Ja, jag är inte hoppfull, de jag pratat med i arbetarkommunen håller inte med oss. Gavlegårdarna får ju enligt ägardirektiven sälja lägenheter så hemlighetsmakeriet som föregått den här försäljningen förstår jag inte. 

Annons

Enligt ägardirektiven har Gavlegårdarna rätt att sälja 1 500 lägenheter fram till 2020. Sedan 2002 har det kommunala bostadsföretaget sålt nära 1 200 lägenheter i Hille, Strömsbro, Stigslund, Sätra och på Brynäs till privata fastighetsägare.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.
Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.