Annons

När elhjärnan fixade tvättiden

Norrköping Med elhjärnor och telerobotar – så skulle tvättiden kunna bokas med ny teknik på 1960-talet. Men ”teletvätt” blev ingen lösning på konflikterna i tvättstugan, minns hyresgästen Monica Mellfors i Norrköping.
Foto: Hyresbostäder (montage)
Karl-Erik Anebäck, vd för Hyresbostäder (1957–1974), visar "elhjärnan" för teletvättsystemet i bolagets nybyggda hyreshus i kvarteret Valvet i Hageby.

Än i dag sitter det kvar knappar med ”teletvätt” i en del hyreslägenheter i Norrköping – trots att det var länge sedan de var i bruk. Under 1960-talet presenterades teletvätt som en ny modern lösning för att boka tvättider direkt från bostaden. Tekniken skulle råda bukt på onödigt spring, manuella bokningslistor och även kunna minska konflikterna i tvättstugorna.

Så här rapporterade Dagens Nyheter om uppfinningen när den visades upp på tekniska mässan i Stockholm 1965:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

”Hemma i lägenheten har man en tryckknappdosa med signallampa som står i förbindelse med en elektrisk hjärna i tvättstugan. Hjärnan kollar ögonblickligen om någon av tvättmaskinerna är lediga och i så fall visar signalerna grönt ljus. Den beställda tvättmaskinen står sedan reserverad ett lagom antal minuter så att husmodern hinner dit med sin tvätt”.

I Norrköping satsade kommunägda Hyresbostäder tidigt på teletvätt bland annat i den då nybyggda stadsdelen norra Hageby. Monica Mellfors minns funktionen när hon flyttade in i en ny lägenhet på Limmaregatan i början på 1960-talet.

Annons

— Det var något nytt och modernt. Vi hade tvättstugan på andra sidan gården, så på det sättet var det bra och bekvämt att kunna boka tvättiden hemifrån, säger hon.

Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

Fungerade det bra?

— Nej, man kunde stjäla hej vilt ändå och folk kunde sätta igång ens bokade maskiner. En del plockade ut ens tvätt och en del stal den, det var som kriget. Det var inget säkert system på något vis.

Annons
Hyresgästen Monica Mellfors med sin ”låstagg”. I dag bokar hon tvättiden via datorn.

Enligt Hyresbostäder lades systemet med teletvätt ned ganska snabbt eftersom hyresgästerna inte respekterade de bokade tiderna. Numera bor Monica Mellfors i en hyreslägenhet i Navestad och teletvätt är inget hon saknar.

— Nej, vet du vad. Men det var väl en föregångare för hur jag bokar i dag. Nu kan jag gå in på datorn och boka tider i tvättstugan. Med låstaggen är det bara jag som kommer in på min tid, så det är svårare att stjäla tvätt. Men problemet med att folk inte städar är fortfarande kvar.

Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.