Annons

Nattfotboll för lugnare Oxhagen

Örebro Med start redan på fredag drar Hyresgästföreningen igång nattfotboll under tio helger i sommar för att lugna den oroliga stämningen i bostadsområdet Oxhagen i Örebro.
Foto: Anna Rytterbrant
,

För att få ut fler vuxna och för att ge ungdomar en meningsfull sysselsättning, kommer Hyresgästföreningen i sommar ordna nattfotboll i bostadsområdet Oxhagen under tio helger.

Bakrunden är de oroligheter som varit i området under våren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi vill skapa ett starkare bostadsområde och visa att föräldrar och unga kan vara med och påverka stämningen i ett bostadsområde. Vi vill få ungdomarna att hålla sig borta från problem och frustrationen som de kanske känner över den situation de befinner sig i, säger Hemn Ghaderi som är samordnare i projektet och ingår i HUVA, Hyresgästföreningens unga vuxna ambassadörer.

Det var inslaget i SVT:s Agenda som fick Hyresgästföreningen att agera. Inspirationen till nattfotbollen kommer i sin tur från Linköping, där nattfotboll lugnat ett oroligt bostadsområde.

Nattfotbollen drar igång redan nu på fredag klockan 20, men officiell invigning är det inte förrän 1 juli.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Vi gör en liten smygstart för att komma igång. Men första juli blir det stort baluns. Allt detta har gått väldigt, väldigt fort. På nästan en och en halv vecka har vi sökt och fått pengar, anställt ungdomar som ska jobba med detta under helgerna och skapat kontakter med andra föreningar, polisen, kommunen och fältarna för att de ska veta vad vi tänkt göra, säger Pär Ejdsäter som är verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Åtta ungdomar från HUVA kommer att få timanställning som ledare under helgerna och under dagtid kommer Hemn Ghaderi knacka dörr för att försöka påverka vuxna att komma och vara med under fotbollskvällarna.

En av ledarna för att bedriva nattfotbollen är Farid Marouki som bor i Oxhagen.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

– Det här kommer bli väldigt kul. Något liknande har aldrig hänt i Oxhagen förut, säger han.

Annons

Projektet beräknas kosta 200 500 kronor och har bland annat fått pengar från Örebrobostäder, Söderberg fastigheter och Hyresgästföreningens integrationsfond.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.