Annons

Nej till kameror i trapphus – igen

Nyheter Kammarrätten slår fast att en privat fastighetsägare inte får sätta upp kameror i entréerna till trapphuset.​
Fastighetsägaren Inger Stensjö i Göteborg satte för några år sedan upp övervakningskameror i entréer till trapphusen. Syftet sades vara att stävja brottslighet.
En hyresgäst hörde dock av sig till Datainspektionen och ansåg att hyresvärden med hjälp av kamerorna bedrev spionverksamhet. Hyresgästen sade sig fått ett brev från värden där det framgår att övervakningen använts som bevis för att ett lägenhetsbyte inte skett enligt överenskommelse.
 
Datainspektionen ålade värden att plocka ner övervakningskamerorna. Fastighetsägaren överklagade först till länsrätten, som avslog ansökan. Kammarrätten gör nu samma bedömning. Att Inger Stensjö påtalar att intresset för att hyra lägenheter i fastigheten är stort, eftersom det finns kameror, räckte inte för att övertyga kammarrätten.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Storsatsning på kameror i bostadskvarter – polisens vapen mot gängkriminalitet Grannen misstänks ha satt fyr på lägenhetsdörren - "panikångest deluxe" Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.