HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nu firas hyresgästerna över hela världen: ”Ett solidaritetsarbete”

Nyheter I dag firas internationella hyresgästdagen runt om i världen. En dag för att uppmärksamma viktiga frågor som rör hyresgäster och det hyrda boendet. Sveriges hyresgästförening firar dagen runt om i hela landet.
Foto: Jenny Knutsson/Mattias Frödén
Marie Linder är ordförande i både den svenska och internationella hyresgästföreningen.

Internationella hyresgästdagen har firats första måndagen i oktober sedan 1986 efter att den franska hyresgäströrelsen föreslagit att det borde finnas en dag ägnad åt den situation som världens hyresgäster befinner sig i. Att hyresgäster ska firas.

Varje år presenterar Internationella hyresgästalliansen (IUT) ett fokusområde som nationella hyresgästföreningar kan bygga sina evenemang på. I år är det rekommenderade temat  “Mind the Gap. Leave No One and No Place Behind – som ska sätta fokus på den ökande ojämlikhet och de utmaningar som finns när det gäller människors bosättning i städerna. I år med extra fokus på energifrågor.

– Det är väldigt många hushåll i världen som inte är i ett läge för högre elkostnader. Man har inte råd, säger svenska Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder.

Marie Linder menar att solidaritet mellan Hyresgästföreningarna runt om i landet är otroligt viktig.

Hon är ordförande även i IUT och menar att hyresgästdagen är en dag för världens hyresgästföreningar att visa solidaritet med varandra och värna det hyrda boendet.

– Det handlar i grunden om allas rätt till ett tryggt hem och det är ett fint tillfälle att lyfta hyresrätten som den fantastiska boendeform den är.

För att uppmärksamma dagen i Sverige har Hyresgästföreningen bjudit in till ett webinarium för att diskutera hur en ny regering kan påverka hyresgästerna. 

– I Sverige ser vi en orättvisa mellan det hyrda och det ägda boendet och det är viktigt att samtala om hur bostadspolitiken kommer se ut framöver.

En av hyresgästföreningarnas största fråga är ”Nej till marknadshyra”. Arkivbild från demonstration.

Evenemang över hela världen

Under dagen och hela veckan kommer lokala och regionala hyresgästföreningar runt om i Sverige arrangera evenemang för att uppmärksamma den internationella hyresgästdagen. Runt om i världen pågår också evenemang för att lyfta frågor om det hyrda boendet.

– Man kan ha ett firande på olika sätt. Samtal och diskussion kanske man inte ser som ett firande. Men det är ett sätt att lyfta frågorna om hyresrätten som ett gott boende, säger Marie Linder och fortsätter: 

– Det handlar om ett solidaritetsarbete där vi backar och stöttar föreningar runt om i världen.

Hon tänker särskilt på den nystartade hyresgästföreningen i Nordmakedonien, som är den första i landet, och som kom till genom ett demokratiprojekt som den regionala föreningen i Aros-Gävle deltagit i.

– Där kan vi exempelvis gå in med stöd och backning, för när man är en liten förening kan det vara tufft att stå upp för sin sak. I Sverige är vi väldigt starka och då kan vi göra stor nytta, säger Marie Linder.

Fakta: Om Tenants' day
  • Bakom dagen står organisationen IUT (International Union of Tenants), en fristående, partipolitiskt obunden, icke statlig medlemsorganisation  grundad 1926 i Zürich.
  • Grundare var hyresgästorganisationer från Tyskland, Tjeckoslovakien, Ungern, Schweiz, Danmark, Sverige, England, Frankrike, Italien, Rumänien, Kroatien, Jugoslavien och Österrike.
  • IUT arbetar bland annat för att ge medlemmarna en röst i internationella sammanhang med forum och mötesplatser samt stöd för världens hyresgästorganisationer. De rapporterar och analyserar utvecklingen på bostadsmarknader.
  • De medverkar dessutom i internationella arbetsgrupper som representant för hyresgäster/ hyresgästorganisationer, samt utbyta erfarenheter och expertis mellan medlemmar. 

Källa: Hyresgästföreningen


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.