HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny förvaltare till Toppstigens skandalhus

Sundsvall ​Riksbyggen har gett upp. Efter fyra år i motvind lämnar de nu förvaltningsuppdraget. Orsaken: Fattiga fastighetsägare.

​Toppstigen i Kvissleby har länge varit ett problemområde med bristande underhåll, skadedjur och fuktskador.

Senast igår klipptes elen för hyresgästerna, på grund av obetalda räkningar. Fakturan är nu betald och strömmen påkopplad, men samarbetet mellan förvaltaren Riksbyggen och norska fastighetsägarna Nor i Sundsvall AB tycks vara svårare att återuppta.

Läs ocksåNy modell för unga: Hyr först – köp senhyrköp

Allt tyder nu på att fastighetsägaren kommer att acceptera ett övertagande av förvaltningen av Toppstigen, totalt ett 90-tal lägenheter, den 6 november. Uppdraget kommer då istället att skötas av Fastighetscompetens.

– Orsaken till att vi nu lämnar uppdraget är att det inte är något lätt uppdrag att sköta, det passar inte in i Riksbyggens normala uppdragsportfölj och fastighetsbolagets ekonomi är väldigt ansträngd, säger Jennie Sahlin, chef för den ekonomiska förvaltningen på Riksbyggen.

På måndag sker en teknisk genomgång av de aktuella bristerna som behöver åtgärdas. Och trots de svårigheter som varit är Fastighetscompetens positivt till uppdraget.

Läs ocksåCarinas hem brann upp – två gånger

– Vi ser allvarligt på det som hänt. Och jag är medveten om att det här kommer att bli en utmaning. Vi kan inte trolla, men kommer att göra vårt bästa för att få ordning på fastigheterna, säger Lars- Erik Larsson Frengen på Fastighetscompetens.

Han har lång erfarenhet av förvaltning av så kallade problemområden och har tidigare arbetat på det statliga Bostadsrättsakuten och har även ett gott förhållande till Hyresgästföreningen.

– Direkt efter överlämningen är det de första vi kommer att kontakta för att etablera ett samarbete. Det är A och O att hjälpas åt med det här och respektera varandras uppdrag och intressen.

Läs ocksåNytt kvarter byggs i Berga

Hyresgästföreningens förhandlare i Region Norrland, Conny Säker, har heller inget ont att säga om det nya förvaltningsföretaget.

– Jag har hittills inte haft så mycket kontakt med dem, men jag har uppfattningen att de i alla fall inte är dåliga fastighetsförvaltare.

Fastighetscompetens förvaltar i dag cirka 1 400 lägenheter i Sundsvalls kommun. Bland annat i Kvissleby i området kring Toppstigen.

– Vi ger inga garantier, men vi har lyckats med problemhus i Kvissleby tidigare så vi har stora förhoppningar att kunna ställa allt till rätta på Toppstigen också, säger Lars- Erik Larsson Frengen.

Men det hänger ändå till syvende och sist på norska förvaltaren Nor i Sundsvall AB:s förmåga och vilja att sköta om fastigheterna. De senaste tre åren har företaget haft ett minusresultat på mellan 678 och 837 000 kronor.

– Det är ju de som i slutänden beslutar om vad de anser behövs göras. Och vi kommer inte skjuta till några pengar.

Enligt interna uppgifter har Nor länge försökt få till en försäljning av fastigheterna.

Hem & Hyra har inte lyckats nå Nors vd Jon Olav Birkeland för en kommentar.

Läs också Mystiskt oljud på balkonger stör nattsömnen för hyresgäster Halmstadvärd kan inte betala – hyresgäster utan värme

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.