HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny sajt ska bevaka hyresgästers villkor

Göteborg Hallå där Mathias Krusell, som har varit med och skapat den nya tjänsten hyresrättskollen.se.
Foto: Privat
Den 24 oktober var det release för Hyresrättskollen, och initiativtagarna raggade användare på Järntorget i Göteborg. Mathias Krusell längst till vänster.

Vad är syftet med er sajt och facebooksida Hyresrättskollen?

– Vi vill skapa en tjänst där man som hyresgäst ska kunna kolla upp saker som berör ens boende. Till exempel  hur hög snitthyran är på gatan där  man bor. Men också ifall andra hyresgäster haft problem med en hyresvärd när det gäller saker som fukt, buller eller konflikter. En tredje sak är att man ska kunna se vilka lokala bostadspolitiska organisationer som finns i närheten och kanske även bilda egna organisationer via tjänsten. Det kan vara allt från lokala hyresgästföreningar till andra organisationer.

Läs ocksåDaniel tatuerar sig mot hyreschocken

Varför tycker ni att det behövs en sådan tjänst?

– Man kanske inte pratar så mycket med sina grannar att man kan få reda på sådant här annars. Men fyller fler och fler i öppet vad de betalar och hur värden är, så gör det hyresgästernas maktposition starkare. För den som äger sin bostad har liknande tjänster funnits länge, som Hemnet till exempel. Där kan man gå in och kolla prisläge på jämförbara bostäder. Men för hyresgäster har det saknats öppen hyresdata. Det har varit en informationsdiskriminering, precis som hyresgäster diskrimineras när det gäller avdrag och liknande.

Vilken praktisk nytta kan man ha av informationen?

Läs ocksåHyresgäster försöker rädda hotad skog

– Om man till exempel läser att det varit problem med fukt hos en värd, så kan den som är och tittar på en lägenhet där kolla extra mycket efter sådana tecken. Det kan även sätt press på fastighetsägarna. Vi har en ”topplista” där man kan se vilka värdar som fått flest klagomål. Den ska viktas så att det också sätts i relation till hur många lägenheter man har, så inte de stora allmännyttiga bolagen får skit bara för att de är störst.

Hur kom ni på idén?

– Det började när vi arbetade i ett nätverk som heter ”Rätten till staden”. Några av oss som var med hade inga lokala organisationer och kom på det här. Sedan har det tagit lite tid att göra allt klart, eftersom alla arbetar ideellt. Men vi har duktiga programmerare, och den 24 oktober hade vi release.

Läs ocksåOm 5 år kan det smarta hemmet ha flyttat in till hyresgästerna

Hur många är anslutna hittills?
– På de två första veckorna har vi fått 400 svar. Vi har nått entusiasterna, nu vill vi hitta sätt att nå ut till fler, så vi planerar olika kampanjer.

Fakta: Hyresrättskollen.se

Hyresrättskollen.se är en deltagardriven sajt med information om hyror, hyresvärdar och hyresgästorganisationer.

Sajten har även en tillhörande facebooksida.

Bakom projektet står nätverket Rätten till staden. Där ingår i sin tur organisationerna Staden vi vill ha, Allt åt alla Göteborg, Biskopsgårdens framtid, Pennygångens framtid och Gårda boendeförening.

Läs också Hyresgästföreningen hittar nya arenor i Landskrona Tjejerna som vill få unga att skina

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.