Annons

Ny stadsdel kan få 400 bostäder

Visby Den nya stadsdelen i sydvästra Visby kan få betydligt fler bostäder än vad som först var planerat. Genom att bland annat bygga på höjden planerar Gotlandshem att kunna bygga upp mot 400 nya lägenheter.
Foto: Gotlandshem
Så ser Gotlandshems byggplaner ut för den nya stadsdelen i Visby,

Det var i slutet av förra året som Gotlandshem fick markanvisning för ett nytt bostadsområde mellan Gråbo, Pilhagen, Furulund  och Terra Nova i sydvästra Visby. De första planerna var att bolaget skulle kunna bygga 100 nya lägenheter i området. Men efterhand har det visat sig möjligt att kunna bygga betydligt mer.

— Det är något som kommit fram i dialog med regionens planavdelning. Vi ser att det skulle vara möjligt att kunna bygga mellan 300 och 400 lägenheter i området utan att vi gör avkall på de naturvärden som finns där, förklarar Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I april ordnade Gotlandshem en medborgardialog kring hur stadsdelen ska utformas och där gavs till exempel stöd för att bygga fler än de 100 planerade bostäderna. Något som nu görs möjligt genom att bland annat bygga mer på höjden.

Annons

— Vi tittar på att bygga med olika våningshöjder. Det handlar bland annat om två stycken åttavåningshus, tre-fyra hus med fem-sex våningar och även radhus, säger Elisabeth Kalkhäll.

Området är nu under detaljplaneläggning och tidigast i slutet av året kan planen stå färdig för beslut. Om allt går vägen hoppas Elisabeth Kalkhäll att bygget skulle kunna vara i gång under 2019 och en första inflyttning redan i slutet av det året. Detta för att Gotlandshem ska uppnå sitt mål med 400 nya bostäder senast 2020.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

— Vi kommer att se över hur vi ska bygga för att kunna pressa kostnaderna så mycket som möjligt. Vi vill bygga de här bostäderna med investeringsstöd och då finns det en möjlighet att få ned hyresnivåerna, säger Elisabeth Kalkhäll.

Annons

 

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.