Annons

Ny strid om Norrköpingshyror

Norrköping En ny hyresstrid har brutit ut i Norrköping som berör 9 000 lägenheter. Kommunägda Hyresbostäder och Hyresgästföreningen kommer inte överens om årets hyreshöjning.
Foto: Jakob Kindesjö
Svårt att komma överens om Hyresbostäders nya hyror.

I slutet av oktober förra året yrkade kommunägda Hyresbostäder på en höjning av hyrorna med 1,56 procent från årsskiftet. Men förhandlingarna har dragit ut på tiden, bland annat på grund av de strandade förhandlingarna på privatsidan med Heimstaden och Fastighetsägarna.

I onsdags i förra veckan träffades parterna på nytt i ett försök att komma överens om höjningen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi presenterade ett yrkande på 1,2 procent från den 1 april, men det ville man inte acceptera från Hyresgästföreningen. Som det ser ut nu så kommer det bli ett medlingsförfarande, säger Jonathan Karlsson, förhandlare på Hyresbostäder.

Nu kommer det att bli Hyresmarknadskommitéen som får medla och i slutändan ge ett förslag på höjning,

Annons

– Vi har inskrivet i vår förhandlingsordning att vi ska följa de rekommendationer som kommitéen lämnar, förklarar Jonathan Karlsson.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Hyresbostäder ingår i ”rätt hyra”, där både Heimstaden och Fastighetsägarna hittills fått igenom hyreshöjningar på 1,2 procent. Och för att systemet med ”rätt hyra” inte ska raseras måste Hyresbostäder få samma höjning som de andra.

Men enligt Hyresgästföreningen handlar inte striden om vilken hyresnivå det ska bli.

Annons

– Vi har inte sagt nej till en höjning på 1,2 procent. Det vi inte har kommit överens om är hur länge den nya hyran ska sträcka sig, att det kan bli ett flerårsavtal, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåMedlare ska få fart på hyresförhandlingarna: "Komplicerat"
Fakta: Medling

Hyresmarknadskommittén är ett medlingsorgan som består av ledamöter från Hyresgästföreningen Riksförbundet och SABO (de allmännyttiga bostadsföretagens centralorganisation)

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Årets hyror klara i Vara och Lidköping - men det krävdes medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.